Dat bewijst een studie van het Centre for Brain Research van de Universiteit van het Nieuw-Zeelandse Auckland.

De onderzoekers vonden dit resultaat na de controle van de urine van jongeren die werden opgenomen met een ischemische beroerte of een transient ischaemic attack (TIA).

Geen onschuldige drug

Volgens professor Alan Barber die de studie leidde en die een wereldautoriteit is op het gebied van neurologie bewijst dit nog maar eens dat het roken van cannabis wel degelijk gevaren inhoudt. Cannabis wordt veel te veel gezien als een 'onschuldige' drug.

Het onderzoek werd bij 160 patiënten uitgevoerd die door een beroerte of TIA op de spoedgevallendienst van een ziekenhuis werden opgenomen. Zestien procent van de 160 patiënten testten bij urinetests positief op cannabis. Het waren allemaal mannen en de meesten rookten ook gewone tabak.

Enkele uren na gebruik

Bij de controlegroep, die ook via urinestalen op het gebruik van cannabis werd onderzocht, testte slechts 8,1 procent op cannabis. De onderzoekers vonden geen andere verschillen tussen cannabis-groep en controlegroep.

Volgens professor Barber is het ook opgevallen dat er een duidelijk tijdsverband is tussen het roken van cannabis en de beroerte of TIA. "Het waren allemaal patiënten die geen enkel ander vasculaire risicofactor vertoonden, behalve tabaksgebruik. De patiënten kregen hun beroerte of TIA telkens weer enkele uren na het gebruiken van cannabis." (DDP)

Dat bewijst een studie van het Centre for Brain Research van de Universiteit van het Nieuw-Zeelandse Auckland.De onderzoekers vonden dit resultaat na de controle van de urine van jongeren die werden opgenomen met een ischemische beroerte of een transient ischaemic attack (TIA). Geen onschuldige drugVolgens professor Alan Barber die de studie leidde en die een wereldautoriteit is op het gebied van neurologie bewijst dit nog maar eens dat het roken van cannabis wel degelijk gevaren inhoudt. Cannabis wordt veel te veel gezien als een 'onschuldige' drug. Het onderzoek werd bij 160 patiënten uitgevoerd die door een beroerte of TIA op de spoedgevallendienst van een ziekenhuis werden opgenomen. Zestien procent van de 160 patiënten testten bij urinetests positief op cannabis. Het waren allemaal mannen en de meesten rookten ook gewone tabak. Enkele uren na gebruikBij de controlegroep, die ook via urinestalen op het gebruik van cannabis werd onderzocht, testte slechts 8,1 procent op cannabis. De onderzoekers vonden geen andere verschillen tussen cannabis-groep en controlegroep. Volgens professor Barber is het ook opgevallen dat er een duidelijk tijdsverband is tussen het roken van cannabis en de beroerte of TIA. "Het waren allemaal patiënten die geen enkel ander vasculaire risicofactor vertoonden, behalve tabaksgebruik. De patiënten kregen hun beroerte of TIA telkens weer enkele uren na het gebruiken van cannabis." (DDP)