Dat schrijven de kranten van Mediahuis, op basis van een analyse van het Kanker­register, onlangs gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology.

De kans op leverkanker stijgt hoe dichter men bij de Franse grens woont. Hoe dichter bij de Nederlandse, hoe kleiner de kans op dit soort kanker. Ook voor andere tumoren, zoals longkanker, zijn er opvallende verschillen tussen de regio's. Maar de spreiding ligt dan anders. Longkanker bij vrouwen bijvoorbeeld komt het meeste voor in de buurt van Luik en veel minder in de regio Doornik-Bergen.

Verhuizen?

"Een van de verklaringen is het grote effect van onze levensstijl op het ontwikkelen van sommige kankers", zegt Liesbet Van Eycken, directrice van de Stichting Kankerregister, in de krant. "Voor hoofd- en halskankers gaat het dan vooral om overmatig alcoholgebruik, longkanker is voornamelijk het gevolg van roken."

Luchtvervuiling zou slechts voor 2 tot 4 procent van de kankers verantwoordelijk zijn.

Verhuizen is geen optie, aldus Van Eycken. Het heeft "geen zin om met z'n allen dichter bij de Nederlandse grens te gaan wonen. Deze resultaten bewijzen vooral dat er in bepaalde gebieden extra veel werk is om mensen aan te sporen om veel gezonder te gaan leven".

(Belga/RR)

Dat schrijven de kranten van Mediahuis, op basis van een analyse van het Kanker­register, onlangs gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology.De kans op leverkanker stijgt hoe dichter men bij de Franse grens woont. Hoe dichter bij de Nederlandse, hoe kleiner de kans op dit soort kanker. Ook voor andere tumoren, zoals longkanker, zijn er opvallende verschillen tussen de regio's. Maar de spreiding ligt dan anders. Longkanker bij vrouwen bijvoorbeeld komt het meeste voor in de buurt van Luik en veel minder in de regio Doornik-Bergen. "Een van de verklaringen is het grote effect van onze levensstijl op het ontwikkelen van sommige kankers", zegt Liesbet Van Eycken, directrice van de Stichting Kankerregister, in de krant. "Voor hoofd- en halskankers gaat het dan vooral om overmatig alcoholgebruik, longkanker is voornamelijk het gevolg van roken." Luchtvervuiling zou slechts voor 2 tot 4 procent van de kankers verantwoordelijk zijn.Verhuizen is geen optie, aldus Van Eycken. Het heeft "geen zin om met z'n allen dichter bij de Nederlandse grens te gaan wonen. Deze resultaten bewijzen vooral dat er in bepaalde gebieden extra veel werk is om mensen aan te sporen om veel gezonder te gaan leven".(Belga/RR)