Kankerpatiënten krijgen toegang tot meer medicijnen

Kankeronderzoek aan de ULB © BELGA

De Belgische universitaire ziekenhuizen gaan samenwerken met farmaceutische bedrijven, om ervoor te zorgen dat kankerpatiënten ook medicijnen kunnen krijgen die niet geregistreerd zijn voor hun type kanker. België is een van de eerste landen waar dat kan.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Momenteel kunnen kankerpatiënten wettelijk gezien enkel de medicatie krijgen die geregistreerd is voor hun kankertype. Voor sommige patiënten zou een medicijn voor een ander type echter mogelijk wel kunnen helpen. Daarom neemt de Belgian Society of Medical Oncology nu een initiatief waarbij de zeven universitaire ziekenhuizen in ons land de handen in elkaar slaan met de farmaceutische industrie.

Als onderdeel van academische studies zullen patiënten wel geneesmiddelen kunnen krijgen die niet voor hun precieze ziekte geregistreerd zijn. “Niet het type kanker, wel de soort mutatie in de tumorcellen zal bepalen welke medicatie ze krijgen. Zo hebben de patiënten toegang tot een veel breder gamma aan geneesmiddelen die voor hen nuttig kunnen zijn”, zegt BSMO-voorzitter Jacques De Grève.

Eerder waren er gelijkaardige initiatieven in Frankrijk en de VS,

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content