Kankerpatiënten aan de cannabis: geen bewijs dat drug genezende werking heeft

© istock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Cannabis, en vooral cannabisolie, heeft een bewezen gunstig effect op kankerpijn, maar er is geen enkel bewijs dat de drug ook een genezende werking heeft.

Cannabis en vooral cannabisolie – dat is geconcentreerd cannabisextract aangelengd met plantaardige olie – is populair bij kankerpatiënten. De drug heeft een bewezen gunstig effect op kankerpijn, maar wordt de laatste tijd ook gehypet als kankerbehandeling.

Het internet staat vol met verhalen van personen die beweren dankzij cannabis genezen te zijn van kanker. Laboratoriumonderzoek vindt enig effect van cannabis(olie) op kankercellen, maar dat wordt niet bevestigd in studies met patiënten. Voor een therapeutische werking bestaat er geen enkel bewijs. Bovendien is het opletten met de vele nadelen. In een recent opiniestuk waarschuwen Britse psychiaters voor het toenemende gebruik van cannabisolie door kankerpatiënten, tegen de pijn, of omdat ze geloven dat cannabis helend werkt. Ze beschrijven het geval van een borstkankerpatiënt die dagelijks tot 190 mg cannabisolie nam en na enkele maanden een ernstige psychose ontwikkelde. Een intensief gebruik van cannabis verhoogt het risico op psychose en schizofrenie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content