Kanker belangrijkste doodsoorzaak onder Belgische mannen

Chemotherapie © REUTERS

Kanker heeft hart- en vaatziekten voorbijgestoken als belangrijkste doodsoorzaak onder mannen in België. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in vakblad European Heart Journal.

Uit de studie, uitgevoerd op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, blijkt dat kanker in verscheidene rijke Europese landen de traditionele koploper hart- en vaatziekten heeft voorbijgestoken als belangrijkste doodsoorzaak onder mannen. De trend geldt onder meer voor België, Denemarken, Nederland, Frankrijk en Luxemburg.

In België daalde het aantal overlijdens ten gevolge van hart- en vaatziekten de voorbije tien jaar met dertig procent. In landen als Rusland en Oekraïne daarentegen blijven hart- en vaatziekten de belangrijkste doder.

In heel Europa zijn infarcten, hartritmestoornissen en beroertes overigens elk jaar nog steeds verantwoordelijk voor vier miljoen overlijdens. Bij vrouwen blijven hart- en vaatziekten ook de belangrijkste doodsoorzaak in alle Europese landen, met uitzonderlijk van Denemarken.

Vorser Nick Townsend van de universiteit van Oxford, één van de auteurs van de studie, dicht de daling van overlijdens als gevolg van hart- en vaatziekten toe aan betere preventie en behandeling, de fors opgevoerde strijd tegen tabaksconsumptie en in het algemeen een beter bewustzijn bij mensen van de risicofactoren die tot hart- en vaatziekten leiden.

“Maar andere factoren, zoals zwaarlijvigheid, suggereren dat de dalende tendens binnenkort misschien weer op de helling zou komen te staan.”

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content