Dat blijkt ook weer opnieuw uit een Australische enquête (Psycho Oncology 2011).

Twaalf en 24 maanden nadat ze de diagnose van agressieve borstkanker hadden kregen, werd aan 1684 vrouwen gevraagd of ze een idee hadden waarom precies zij het slachtoffer werden van de ziekte.

Een kleine helft (43%) van de respondenten geloofde dat bepaalde levensstijlfactoren een invloed hadden op het ontwikkelen van hun borstkanker, en het merendeel daarvan zette stress met stip op nummer 1.

Nochtans werkt het zo niet. De voorbije jaren werd heel wat onderzoek verricht naar een mogelijk verband tussen positief denken en het genezen van kanker, en omgekeerd, tussen stress en het ontstaan van kanker, maar die link blijkt er gewoonweg niet te zijn. Tumorcellen trekken zich namelijk geen sikkepit aan van hoe iemand zich voelt of denkt.

Kanker is het gevolg van ontspoord DNA, en dat blijft niet in het gareel door positief te denken. Toch is het aanmoedigen van positieve gedachten bij kankerpatiënten door de omgeving niet verkeerd. Wel integendeel. Vechten tegen de ziekte en geloven dat je controle kan herwinnen is een manier om ermee om te gaan en maakt het lijden draaglijker. (MF. Bron: Bodytalk nr.56)

Dat blijkt ook weer opnieuw uit een Australische enquête (Psycho Oncology 2011). Twaalf en 24 maanden nadat ze de diagnose van agressieve borstkanker hadden kregen, werd aan 1684 vrouwen gevraagd of ze een idee hadden waarom precies zij het slachtoffer werden van de ziekte. Een kleine helft (43%) van de respondenten geloofde dat bepaalde levensstijlfactoren een invloed hadden op het ontwikkelen van hun borstkanker, en het merendeel daarvan zette stress met stip op nummer 1. Nochtans werkt het zo niet. De voorbije jaren werd heel wat onderzoek verricht naar een mogelijk verband tussen positief denken en het genezen van kanker, en omgekeerd, tussen stress en het ontstaan van kanker, maar die link blijkt er gewoonweg niet te zijn. Tumorcellen trekken zich namelijk geen sikkepit aan van hoe iemand zich voelt of denkt. Kanker is het gevolg van ontspoord DNA, en dat blijft niet in het gareel door positief te denken. Toch is het aanmoedigen van positieve gedachten bij kankerpatiënten door de omgeving niet verkeerd. Wel integendeel. Vechten tegen de ziekte en geloven dat je controle kan herwinnen is een manier om ermee om te gaan en maakt het lijden draaglijker. (MF. Bron: Bodytalk nr.56)