Jongeren in ons land lijden op steeds jongere leeftijd aan anorexia. Dat zegt eetstoornissenexpert Annik Simons in Het Belang van Limburg. "Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de problemen op latere leeftijd."

Uit Brits onderzoek blijkt dat jongeren op steeds jongere leeftijd aan anorexia lijden. De jongste patiënt daar is slechts 6 jaar. Maar ook in België is de toestand schrijnend, zegt Simons, kinder- en jeugdpsychiater aan het UZ Antwerpen. "Wij merken dat kinderen die aan anorexia lijden steeds jonger worden. Het jongste patiëntje bij ons is 8 jaar. Kinderen van 10 of 11 die aan anorexia lijden, zijn niet langer een uitzondering."

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat het aantal -14-jarigen dat aan anorexia lijdt tussen 1999 en 2004 steeg van 8 naar 35 procent. In ons land zijn hier geen cijfers over, maar eerder Europees onderzoek heeft aangetoond dat de anorexiaproblematiek in België sterker aanwezig is dan in Nederland. "We kunnen er dus van uitgaan dat het percentage bij ons nog een stukje hoger ligt."

De gevolgen van anorexia kunnen desastreus zijn. "Hoe jonger kinderen het krijgen, hoe groter de problemen op latere leeftijd. Twintig procent van de patiënten geraakt er nooit vanaf. Ofwel sterven ze eraan, ofwel komen ze chronisch in de psychiatrie terecht." (Belga/EE)

Jongeren in ons land lijden op steeds jongere leeftijd aan anorexia. Dat zegt eetstoornissenexpert Annik Simons in Het Belang van Limburg. "Hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de problemen op latere leeftijd." Uit Brits onderzoek blijkt dat jongeren op steeds jongere leeftijd aan anorexia lijden. De jongste patiënt daar is slechts 6 jaar. Maar ook in België is de toestand schrijnend, zegt Simons, kinder- en jeugdpsychiater aan het UZ Antwerpen. "Wij merken dat kinderen die aan anorexia lijden steeds jonger worden. Het jongste patiëntje bij ons is 8 jaar. Kinderen van 10 of 11 die aan anorexia lijden, zijn niet langer een uitzondering." Uit onderzoek in Nederland blijkt dat het aantal -14-jarigen dat aan anorexia lijdt tussen 1999 en 2004 steeg van 8 naar 35 procent. In ons land zijn hier geen cijfers over, maar eerder Europees onderzoek heeft aangetoond dat de anorexiaproblematiek in België sterker aanwezig is dan in Nederland. "We kunnen er dus van uitgaan dat het percentage bij ons nog een stukje hoger ligt." De gevolgen van anorexia kunnen desastreus zijn. "Hoe jonger kinderen het krijgen, hoe groter de problemen op latere leeftijd. Twintig procent van de patiënten geraakt er nooit vanaf. Ofwel sterven ze eraan, ofwel komen ze chronisch in de psychiatrie terecht." (Belga/EE)