Dat bevestigen plastisch chirurgen in De Morgen en Het Laatste Nieuws. "We zien een sterke evolutie naar het preventief wegnemen en reconstrueren van de twee borsten", zegt Phillip Blondeel (UZ Gent), afgevaardigde van de beroepsvereniging voor plastisch chirurgen.

Tijdbom

Die evolutie is er zowel bij vrouwen die al een tumor overleefden als bij dragers van het borstkankergen (BRCA-gen) die nog gespaard bleven van de ziekte. "Vooral jonge mama's dringen aan op een snelle amputatie", zegt chirurg Steven Colpaert, verbonden aan de borstkliniek van het Antwerpse AZ Monica. "Ze willen hun kinderen zien opgroeien, maar hebben het gevoel dat ze met een tikkende tijdbom rondlopen. Pas als hun borsten weg zijn, vinden ze gemoedsrust."

Angst

"De angst voor de ziekte was groter dan de angst voor een borstamputatie", getuigt een vrouw die haar borsten preventief liet wegsnijden en reconstrueren. Ook bij artsen zelf leeft hoe langer hoe meer de consensus dat preventieve amputatie de zinnigste en veiligste strategie is. (Belga/TV)

Dat bevestigen plastisch chirurgen in De Morgen en Het Laatste Nieuws. "We zien een sterke evolutie naar het preventief wegnemen en reconstrueren van de twee borsten", zegt Phillip Blondeel (UZ Gent), afgevaardigde van de beroepsvereniging voor plastisch chirurgen.Die evolutie is er zowel bij vrouwen die al een tumor overleefden als bij dragers van het borstkankergen (BRCA-gen) die nog gespaard bleven van de ziekte. "Vooral jonge mama's dringen aan op een snelle amputatie", zegt chirurg Steven Colpaert, verbonden aan de borstkliniek van het Antwerpse AZ Monica. "Ze willen hun kinderen zien opgroeien, maar hebben het gevoel dat ze met een tikkende tijdbom rondlopen. Pas als hun borsten weg zijn, vinden ze gemoedsrust." "De angst voor de ziekte was groter dan de angst voor een borstamputatie", getuigt een vrouw die haar borsten preventief liet wegsnijden en reconstrueren. Ook bij artsen zelf leeft hoe langer hoe meer de consensus dat preventieve amputatie de zinnigste en veiligste strategie is. (Belga/TV)