Jobstress is vermoedelijk geen oorzaak van kanker

© Thinkstock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Veel mensen zijn er stellig van overtuigd dat stress bijdraagt tot het ontstaan van kanker of het verloopt ervan versnelt.

Veel mensen zijn er stellig van overtuigd dat stress bijdraagt tot het ontstaan van kanker of het verloopt ervan versnelt. Die kans lijkt echter gering. Maar stress kan ook bijdragen tot meer ongezond gedrag, zoals roken en extra alcoholgebruik, en die zijn wél gekende oorzaken van kanker. Kanker wordt voor een klein deel bepaald door erfelijke kenmerken, maar meer dan 90% van alle kankers worden in verband gebracht met een samenloop van omgevingsfactoren. Zoals bijvoorbeeld roken, een te grote blootstelling aan zonlicht, zonnebanken of andere bronnen van ultraviolet licht en een aantal virussen. Zeer bekend zijn bijvoorbeeld de papillomavirussen als oorzaak van baarmoederhalskanker.

Geen verband

Teveel stress op het werk en dan vooral een hoge werkbelasting waaraan je zelf weinig kunt veranderen, is geen goede zaak. Het leidt onder andere tot hartinfarcten, depressies en burn-out.

Theoretisch lijkt stress eveneens rechtstreeks te kunnen bijdragen tot kanker. Want bij stress verhoogt de productie van stresshormonen en die leiden tot meer ontstekingsreacties in het lichaam en tot aanpassingen in het afweersysteem. De combinatie van die factoren zou tot kanker kunnen bijdragen.

Naar het belang van stress als een bijdragende factor voor kanker, is al veel onderzoek uitgevoerd, maar de resultaten gaan verschillende richtingen uit. Sommige vinden een verband, andere niet.

Een internationale groep onderzoekers van het Finnish Institute of Occupational Health en het University College London analyseerden de gegevens van 12 onderzoeken sinds 1985 uit Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden met in totaal meer dan 116.000 werkende mensen.

In deze groep werden in de loop van de studies 5765 gevallen van kanker vastgesteld. De onderzoekers vonden echter geen enkel verband tussen werkstress en een algemeen toegenomen risico op kanker of afzonderlijk op long-, darm-, borst- en prostaatkanker.

De onderzoekers achten het dan ook weinig waarschijnlijk dat stress op het werk bijdraagt tot deze vormen van kanker.

Herhaling sterkt overtuiging De reden waarom zoveel mensen er hardnekkig van overtuigd blijven dat stress een bepalende rol speelt bij kanker is ongetwijfeld de rol van herhaling door zovele andere mensen met gelijkaardige opvattingen, die echter niet gestoeld zijn op wetenschappelijke bevindingen.

Wanneer maar genoeg mensen een stelling gaan herhalen, lijkt het uiteindelijk alsof die stelling waar is.

Daarnaast lijken gespannen mensen ook meer geneigd tot ongezonde leefgewoonten, zoals roken, meer alcohol drinken en teveel eten. Dat laatste leidt tot overgewicht en mensen met overgewicht lopen effectief een groter risico op kanker.

Dit onderzoek zegt niets over stress die het gevolg is van persoonlijke levenservaringen. Of die bijdraagt tot kanker is evenmin duidelijk.

Minder stress is altijd beter

Dat ongewenste stress op het werk vermoedelijk niet bijdraagt tot kanker is echter geen reden om er niets aan te doen. Minder ongewenste stress zorgt voor gelukkigere en meer productieve mensen. En daar doet iedereen voordeel mee.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de British Journal of Medicine en is gratis beschikbaar.

Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content