Jambon geen voorstander van Covid Safe Ticket in horeca en winkels

Minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement begin januari 2021

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is geen voorstander om het Covid Safe Ticket (CST) ook in te zetten bij trouwfeesten, in winkels en in de horeca. Dat zei hij vrijdagochtend in De Ochtend op Radio 1.

‘Het CST kan wat mij betreft worden ingezet bij evenementen waar er sowieso ticketcontrole is, maar op andere plaatsen niet. We moeten niet evolueren naar een pasjesmaatschappij’, klinkt het.

Vanaf vandaag/vrijdag kunnen buitenevenementen van 1.500 tot 75.000 personen worden georganiseerd met het Covid Safe Ticket. Het ticket moet massa-evenementen, zoals concerten, voetbalmatchen en festivals mogelijk maken zonder afstandsregels, bubbels, mondmaskers en andere beperkingen. Vanaf 1 september kunnen normaal ook indoorevenementen onder die modaliteiten plaatsvinden.

De verschillende regeringen van ons land zullen tijdens een volgend Overlegcomité, waarvan de datum nog niet bekend is, bekijken welke coronamaatregelen de komende tijd versoepeld kunnen worden. Verschillende partijen, zoals CD&V en Vooruit, zijn voorstander om het CST uit te breiden en bijvoorbeeld ook in te zetten bij kleinere evenementen, zoals trouwfeesten en doopfeesten. De liberalen en groenen zijn koele minnaars van zo’n uitbreiding en vrezen ‘een pasjesmaatschappij’.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vindt het een goed idee om het CST in te voeren op kleinere evenementen, waar zelfs minder dan 1.500 aanwezigen zijn. ‘Op voorwaarde dat het een evement is waar sowieso ticketcontrole is, want we mogen inderdaad niet evolueren naar een pasjesmaatschappij’, klinkt het. Een uitbreiding van het CST zoals in Frankrijk, waar de pas verplicht is voor een horecabezoek en zelfs in heel wat winkels, ziet hij dus niet zitten.

Partner Content