Dat zegt professor Wim Distelmans, voorzitter van de federale commissie voor euthanasie, in Humo. "Het gaat om een kleine groep, maar het is geen verwaarloosbaar aantal."

Verschillende auto's op één dag kopen

Manisch-depressieve patiënten zijn, in hun manische momenten, tot de meest onwaarschijnlijke dingen in staat, benadrukt Distelmans. "Hun bankrekening plunderen, wekenlang in een vijfsterrenhotel logeren, verschillende auto's op één dag kopen. In die fase zijn ze niet wilsbekwaam. Maar in momenten van depressie komen ze door hun uitputting terug naar de baseline en zijn ze wél wilsbekwaam. Dan kunnen ze bijvoorbeeld zeggen: 'Ik beleef al dertig jaar lang waanzinnige hoogten en laagten, ik heb alles geprobeerd om die helse cyclus te doorbreken. Nu zit ik weer op die baseline, en ik weet dat ik over een paar weken weer vertrokken ben voor een duik in de diepte of een sprong in de hoogte.' Dat zijn mensen die in aanmerking komen voor euthanasie."

Het gaat om een kleine groep, 50 à 60 patiënten. "Maar het is geen verwaarloosbaar aantal: 2 à 3 procent van de 1.924 mensen die vorig jaar werden geëuthanaseerd. Doorgaans zijn ze nog niet oud, maar ze lijden al lang. Ze horen niet in deze wereld thuis, vinden ze."

Ook patiënten uit het buitenland

Drie jaar geleden werd ULteam, het Uitklaring Levenseindevragen-team, opgericht voor mensen die nergens anders terechtkunnen met hun vragen. "Sinds het ontstaan hebben we zo'n 400 aanvragen voor euthanasie gekregen. Slechts een fractie leidt tot euthanasie", zegt Distelmans.

Volgens Distelmans komen er ook vragen van buitenlandse patiënten. "Meer en meer mensen weten dat euthanasie in België kan. Maar euthanasietoerisme zal het nooit worden. Dit gaat over ernstig ziekes en vaak ook wat oudere mensen. Vragen van buitenlandse psychiatrische patiënten wimpelen we doorgaans af omdat we hen onvoldoende kunnen begeleiden", aldus de professor. (Belga/TE)

Dat zegt professor Wim Distelmans, voorzitter van de federale commissie voor euthanasie, in Humo. "Het gaat om een kleine groep, maar het is geen verwaarloosbaar aantal." Manisch-depressieve patiënten zijn, in hun manische momenten, tot de meest onwaarschijnlijke dingen in staat, benadrukt Distelmans. "Hun bankrekening plunderen, wekenlang in een vijfsterrenhotel logeren, verschillende auto's op één dag kopen. In die fase zijn ze niet wilsbekwaam. Maar in momenten van depressie komen ze door hun uitputting terug naar de baseline en zijn ze wél wilsbekwaam. Dan kunnen ze bijvoorbeeld zeggen: 'Ik beleef al dertig jaar lang waanzinnige hoogten en laagten, ik heb alles geprobeerd om die helse cyclus te doorbreken. Nu zit ik weer op die baseline, en ik weet dat ik over een paar weken weer vertrokken ben voor een duik in de diepte of een sprong in de hoogte.' Dat zijn mensen die in aanmerking komen voor euthanasie." Het gaat om een kleine groep, 50 à 60 patiënten. "Maar het is geen verwaarloosbaar aantal: 2 à 3 procent van de 1.924 mensen die vorig jaar werden geëuthanaseerd. Doorgaans zijn ze nog niet oud, maar ze lijden al lang. Ze horen niet in deze wereld thuis, vinden ze." Drie jaar geleden werd ULteam, het Uitklaring Levenseindevragen-team, opgericht voor mensen die nergens anders terechtkunnen met hun vragen. "Sinds het ontstaan hebben we zo'n 400 aanvragen voor euthanasie gekregen. Slechts een fractie leidt tot euthanasie", zegt Distelmans. Volgens Distelmans komen er ook vragen van buitenlandse patiënten. "Meer en meer mensen weten dat euthanasie in België kan. Maar euthanasietoerisme zal het nooit worden. Dit gaat over ernstig ziekes en vaak ook wat oudere mensen. Vragen van buitenlandse psychiatrische patiënten wimpelen we doorgaans af omdat we hen onvoldoende kunnen begeleiden", aldus de professor. (Belga/TE)