In Nederlands worden mogelijks honderden kinderen jaarlijks ziek gemaakt door hun ouders die lijden aan het syndroom Münchhausen by proxy. Dat schrijft het NRC Handelsblad op basis van gegevens die het programma Brandpunt Reporter verspreidt.

Liefdevol en bezorgd

Meestal gaat het om de moeder die haar kind opzettelijk een ziekte of aandoening aanpraat, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is en het kind gezond is. Volgens officiële cijfers gaat om 60 mishandelde kinderen per jaar, maar vertrouwensarts Anne-Marie Raat benadrukt dat de werkelijke cijfers een pak hoger liggen. 'Ik denk dat het slachtofferaantal wel tien keer hoger ligt', zegt ze. Ook in België is het onduidelijk hoeveel kinderen 'ziek geveinsd' worden door hun ouders.

Het is niet altijd eenvoudig om Müchhausen te herkennen, aangezien de symptomen zich op veel manieren kunnen uiten. De ouder die lijdt aan het syndroom komt bovendien liefdevol en bezorgd over en zoekt geregeld medische hulp voor het kind.

Vergiftigen met medicijnen

Een veelvoorkomend gebruik is dat ouders hun kinderen vergiftigingen met medicijnen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld kerngezonde kinderen die in een rolstoel belanden.

Uit het onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat de daders veelal ongestraft wegkomen met de mishandeling aangezien het opzettelijk ziek maken niet altijd eenvoudig te bewijzen valt. Om deze problemen op te lossen hebben het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie een werkgroep opgericht. (AVE)

In Nederlands worden mogelijks honderden kinderen jaarlijks ziek gemaakt door hun ouders die lijden aan het syndroom Münchhausen by proxy. Dat schrijft het NRC Handelsblad op basis van gegevens die het programma Brandpunt Reporter verspreidt. Meestal gaat het om de moeder die haar kind opzettelijk een ziekte of aandoening aanpraat, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is en het kind gezond is. Volgens officiële cijfers gaat om 60 mishandelde kinderen per jaar, maar vertrouwensarts Anne-Marie Raat benadrukt dat de werkelijke cijfers een pak hoger liggen. 'Ik denk dat het slachtofferaantal wel tien keer hoger ligt', zegt ze. Ook in België is het onduidelijk hoeveel kinderen 'ziek geveinsd' worden door hun ouders. Het is niet altijd eenvoudig om Müchhausen te herkennen, aangezien de symptomen zich op veel manieren kunnen uiten. De ouder die lijdt aan het syndroom komt bovendien liefdevol en bezorgd over en zoekt geregeld medische hulp voor het kind. Een veelvoorkomend gebruik is dat ouders hun kinderen vergiftigingen met medicijnen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld kerngezonde kinderen die in een rolstoel belanden. Uit het onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat de daders veelal ongestraft wegkomen met de mishandeling aangezien het opzettelijk ziek maken niet altijd eenvoudig te bewijzen valt. Om deze problemen op te lossen hebben het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie een werkgroep opgericht. (AVE)