De onderzoekers zetten hun bevindingen uiteen in het gerenommeerde vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, maar benadrukken tegelijk met klem dat het slechts om vermoedens gaat en dat er meer bewijzen nodig zijn.

Stimuleren

De conclusies van de onderzoekers zijn gebaseerd op labotests met menselijke prostaatcellen, waaruit is gebleken dat de seksueel overdraagbare infectie trichomoniasis, veroorzaakt door een parasiet, de groei van kankercellen stimuleert.

Trichomoniasis is wereldwijd de meest voorkomende niet-virale infectie die via seks wordt overgedragen. Wie besmet is, ziet vaak geen symptomen en weet dus niet dat hij of zij drager is.

Het is niet voor het eerst dat een link wordt gelegd tussen trichomoniasis en prostaatkanker. Uit een onderzoek in 2009 bleek dat een kwart van de mannen met prostaatkanker die deelnamen, tekenen van trichomoniasis hadden.

De nieuwe studie suggereert dat de seksueel overdraagbare infectie mannen mogelijk kwetsbaarder maakt voor prostaatkanker, doordat de parasiet een eiwit afscheidt dat de aanmaak en groei van zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatcellen bevordert. Definitief bewijs daarvoor ontbreekt dus nog.

Veelvoorkomend

Prostaatkanker is de meestvoorkomende kanker bij de Belgische mannen. Ieder jaar krijgen meer dan 8.800 mannen te horen dat bij hen prostaatkanker is vastgesteld en overlijden er 1.400 aan de gevolgen van deze ziekte.

De onderzoekers zetten hun bevindingen uiteen in het gerenommeerde vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, maar benadrukken tegelijk met klem dat het slechts om vermoedens gaat en dat er meer bewijzen nodig zijn.StimulerenDe conclusies van de onderzoekers zijn gebaseerd op labotests met menselijke prostaatcellen, waaruit is gebleken dat de seksueel overdraagbare infectie trichomoniasis, veroorzaakt door een parasiet, de groei van kankercellen stimuleert. Trichomoniasis is wereldwijd de meest voorkomende niet-virale infectie die via seks wordt overgedragen. Wie besmet is, ziet vaak geen symptomen en weet dus niet dat hij of zij drager is. Het is niet voor het eerst dat een link wordt gelegd tussen trichomoniasis en prostaatkanker. Uit een onderzoek in 2009 bleek dat een kwart van de mannen met prostaatkanker die deelnamen, tekenen van trichomoniasis hadden. De nieuwe studie suggereert dat de seksueel overdraagbare infectie mannen mogelijk kwetsbaarder maakt voor prostaatkanker, doordat de parasiet een eiwit afscheidt dat de aanmaak en groei van zowel goedaardige als kwaadaardige prostaatcellen bevordert. Definitief bewijs daarvoor ontbreekt dus nog.VeelvoorkomendProstaatkanker is de meestvoorkomende kanker bij de Belgische mannen. Ieder jaar krijgen meer dan 8.800 mannen te horen dat bij hen prostaatkanker is vastgesteld en overlijden er 1.400 aan de gevolgen van deze ziekte.