Is de huisartsenwachtdienst nog bereikbaar bij een stroomonderbreking?

05/12/14 om 06:59 - Bijgewerkt op 04/12/14 om 14:50

De huisartsenkringen maken zich zorgen over de bereikbaarheid van de wachtdienst in geval van een stroomafschakeling. In West-Vlaanderen is het probleem evenwel opgelost.

Is de huisartsenwachtdienst nog bereikbaar bij een stroomonderbreking?

Een huisarts in gesprek met een patiënt © Thinkstock

In een brief naar de provinciegouverneurs uit de Federale Raad van Huisartsenkringen zijn bezorgdheid over de mogelijke stroomonderbrekingen - dat naar aanleiding van het afschakelplan. Ze wijzen op de gevolgen voor sommige patiënten, én voor de wachtdiensten.

Huisartsen maken zich zorgen over hun patiënten die erg afhankelijk zijn van de elektriciteitsvoorziening. Patiënten met zuurstofbeademing of een respirator, bijvoorbeeld. En denk ook aan patiënten die gemonitord worden vanop afstand, of die zonder lift geblokkeerd blijven in een appartementsgebouw.

De huisartsenkringen vragen vooral om zelf betrokken te worden bij de provinciale en gemeentelijke noodplannen. De huisarts met wachtdienst moet telefonisch immers bereikbaar blijven voor dringende oproepen.

Voor West-Vlaanderen is er geen probleem. Sinds 19 november zijn alle huisartsenwachtdiensten in de provincie immers overgeschakeld op het centrale oproepnummer 1733. In de andere Vlaamse provincies wordt dat centrale nummer over enige tijd ook ingevoerd.

Wouter Colson (Artsenkrant)

Lees meer over:

Onze partners