Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelt nauwkeurige zikatest

Preventie Zika in Costa Rica © Reuters

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) heeft een test ontwikkeld die een infectie met het zikavirus kan vaststellen ook na de acute besmettingsfase.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) heeft een test ontwikkeld dat ook na de acute fase met zekerheid een zika-infectie kan vaststellen. Dat meldt de onderzoeksinstelling. De test werd in minder dan twee maanden ontwikkeld. Intussen zijn in ons land al twaalf besmettingen vastgesteld, waarvan drie met de nieuwe test.

Zekerheid

Tot nu toe was de enige mogelijkheid om zekerheid te hebben over een zikabesmetting het virus zelf vaststellen, wat nog zo’n vijf tot zeven dagen na de infectie kan. Nadien kan worden gekeken naar antilichamen, maar daarbij zijn vals-positieve resultaten mogelijk als reactie op verwante virussen.

In minder dan twee maanden tijd heeft het ITG nu een nieuwe test ontwikkeld: de neutralisatietest. Die kan ook in de post-acute fase zekerheid geven. “Bij de neutralisatietest wordt in het laboratorium aan een bloedstaal van de patiënt virus toegevoegd. Op die manier kunnen we zien of er antilichamen tegen zikavirus aanwezig zijn en kunnen we kruisreacties met verwante virussen onderscheiden”, aldus Kevin Ariën, diensthoofd Virologie.

Levensbedreigende aandoening microcefalie

Vier op de vijf besmette personen merken niets van een besmetting met het virus, dat wordt overgedragen door de Aedes-mug. Een juiste diagnose is vooral van belang bij zwangere vrouwen, omdat het kind risico loopt op de levensbedreigende aandoening microcefalie: een te kleine schedel en een aantasting van de hersenen. “Met de neutralisatietest kan het referentielaboratorium van het ITG, dat alle verdachte zikastalen in België analyseert, bij twijfel bevestigen of er sprake is van een besmetting met het zikavirus”, benadrukt de onderzoeksinstelling.

Het laboratorium onderzoekt wekelijks tussen de 20 en 40 verdachte bloed-, urine- en spermastalen op het zikavirus. In totaal spoorde het laboratorium twaalf zikabesmettingen op, waaronder drie die met behulp van de nieuwe test werden bevestigd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content