Wie gaat diëten, kan in een voedseldagboek (al dan niet in de vorm van een mobiele app) neerschrijven wat hij allemaal eet. Handig, maar foto's zijn nog handiger, merkten onderzoekers van de Universiteit van Washington op.

Een foto nemen van alles wat je eet, kost niet alleen minder tijd dan alles nauwgezet te noteren. Als je de foto ook deelt op Instagram met een vaste hashtag erbij, bijvoorbeeld #fooddiary of #foodjournal, krijg je evengoed een dagboek.

Sociale druk

"Het voordeel van foto's is dat het leuker is om te doen dan een boekje uithalen of honderden woorden in een app te noteren", zegt Christina Chung, hoofdauteur van een studie over het fenomeen, die volgende week op de CHI-conferentie over menselijke factoren in computersystemen wordt voorgesteld.

Door de foto's van je maaltijden allemaal in tegelvorm bij elkaar te zien, is de impact groter: je ziet meteen wat je allemaal naar binnen hebt gespeeld.

"Bovendien is het sociaal gepaster", zegt Chung. "Wanneer je op stap gaat met je vrienden, kun je je eetgewoonten bijhouden door een foto te nemen van je bord - iedereen doet het, het ziet er niet vreemd uit." Instagramgebruikers publiceren elke dag massaal foto's van voedsel.

Door de foto's te delen ontstaat er ook sociale druk. Je volgers zien het meteen als je over de schreef gaat.

De onderzoekers deden diepte-interviews met Instagramgebruikers die op die manier gezonder probeerden te eten. Met de gegevens willen ze de ontwikkeling van nieuwe instrumenten aanmoedigen die gezond gedrag bevorderen. (IPS)

Wie gaat diëten, kan in een voedseldagboek (al dan niet in de vorm van een mobiele app) neerschrijven wat hij allemaal eet. Handig, maar foto's zijn nog handiger, merkten onderzoekers van de Universiteit van Washington op.Een foto nemen van alles wat je eet, kost niet alleen minder tijd dan alles nauwgezet te noteren. Als je de foto ook deelt op Instagram met een vaste hashtag erbij, bijvoorbeeld #fooddiary of #foodjournal, krijg je evengoed een dagboek."Het voordeel van foto's is dat het leuker is om te doen dan een boekje uithalen of honderden woorden in een app te noteren", zegt Christina Chung, hoofdauteur van een studie over het fenomeen, die volgende week op de CHI-conferentie over menselijke factoren in computersystemen wordt voorgesteld.Door de foto's van je maaltijden allemaal in tegelvorm bij elkaar te zien, is de impact groter: je ziet meteen wat je allemaal naar binnen hebt gespeeld."Bovendien is het sociaal gepaster", zegt Chung. "Wanneer je op stap gaat met je vrienden, kun je je eetgewoonten bijhouden door een foto te nemen van je bord - iedereen doet het, het ziet er niet vreemd uit." Instagramgebruikers publiceren elke dag massaal foto's van voedsel.Door de foto's te delen ontstaat er ook sociale druk. Je volgers zien het meteen als je over de schreef gaat.De onderzoekers deden diepte-interviews met Instagramgebruikers die op die manier gezonder probeerden te eten. Met de gegevens willen ze de ontwikkeling van nieuwe instrumenten aanmoedigen die gezond gedrag bevorderen. (IPS)