Het inkomen van huisartsen in ons land is de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een vergelijking tussen acht Europese landen, die het huisartsenweekblad Medi-Sfeer kon inkijken.

Het gaat hier om het bedrag dat overblijft na aftrek van de kosten voor het beheer van praktijk en personeel. Worden die kosten niet afgetrokken, dan kreeg de doorsnee voltijdse huisarts in ons land in 2009 142.481 euro in kas.

Beroep aantrekkelijker maken

De huisarts zag zijn inkomen stijgen door verschillende kleine aanpassingen. Voorbeelden zijn de uitbreiding van het medisch dossier naar patiënten vanaf 50 jaar in 2001 en naar de hele bevolking in 2002 en de invoer van het tarief voor avondconsultaties in 2008.

"Dit was duidelijk een bewuste strategie", zegt hoofdonderzoekster Madelon Kroneman. "Door het inkomen op te drijven, heeft de overheid het huisartsenberoep aantrekkelijker willen maken. Al dient gezegd dat de meeste specialisten nog altijd een pak meer verdienen."

ICT

Bij de praktijkkosten van de Belgische huisartsen maken de auteurs van de studie wel enig voorbehoud. Terwijl die uitgaven in de andere landen plusminus de helft van de totale inkomsten bedroegen, lag dat aandeel in België op slechts 35 procent. De onderzoekers vonden geen onafhankelijke cijfers voor ons land en baseerden zich daarom op een schatting uit 2001, die ze indexeerden.

"Maar door de complexere praktijkvoering en nieuwe investeringen in ICT liggen die kosten wellicht hoger", aldus Kroneman. Nederland had van de acht onderzochte landen met 155.715 euro in 2009 het hoogste gemiddelde huisartseninkomen. België komt op de vierde plaats.

Onderbetaald

"Een inhaalbeweging die nodig was", reageert de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "Dat is een evolutie van de afgelopen tien jaar", zegt David Desmet van de BVAS.

"Een correctie van het feit dat de Belgische huisartsen zeer onderbetaald waren. Van de acht onderzochte landen staan wij nu op de vierde plaats. Tien jaar gelden bungelden wij ergens onderaan het Europese lijstje", zegt Desmet, die benieuwd is naar de plaats van de Belgische huisartsen op de lijst van de 27 Europese landen.

Desmet verwacht overigens dat de trend zich nu zal stabiliseren. (Belga/AVE)

Het inkomen van huisartsen in ons land is de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een vergelijking tussen acht Europese landen, die het huisartsenweekblad Medi-Sfeer kon inkijken.Het gaat hier om het bedrag dat overblijft na aftrek van de kosten voor het beheer van praktijk en personeel. Worden die kosten niet afgetrokken, dan kreeg de doorsnee voltijdse huisarts in ons land in 2009 142.481 euro in kas. De huisarts zag zijn inkomen stijgen door verschillende kleine aanpassingen. Voorbeelden zijn de uitbreiding van het medisch dossier naar patiënten vanaf 50 jaar in 2001 en naar de hele bevolking in 2002 en de invoer van het tarief voor avondconsultaties in 2008. "Dit was duidelijk een bewuste strategie", zegt hoofdonderzoekster Madelon Kroneman. "Door het inkomen op te drijven, heeft de overheid het huisartsenberoep aantrekkelijker willen maken. Al dient gezegd dat de meeste specialisten nog altijd een pak meer verdienen." Bij de praktijkkosten van de Belgische huisartsen maken de auteurs van de studie wel enig voorbehoud. Terwijl die uitgaven in de andere landen plusminus de helft van de totale inkomsten bedroegen, lag dat aandeel in België op slechts 35 procent. De onderzoekers vonden geen onafhankelijke cijfers voor ons land en baseerden zich daarom op een schatting uit 2001, die ze indexeerden. "Maar door de complexere praktijkvoering en nieuwe investeringen in ICT liggen die kosten wellicht hoger", aldus Kroneman. Nederland had van de acht onderzochte landen met 155.715 euro in 2009 het hoogste gemiddelde huisartseninkomen. België komt op de vierde plaats. "Een inhaalbeweging die nodig was", reageert de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "Dat is een evolutie van de afgelopen tien jaar", zegt David Desmet van de BVAS. "Een correctie van het feit dat de Belgische huisartsen zeer onderbetaald waren. Van de acht onderzochte landen staan wij nu op de vierde plaats. Tien jaar gelden bungelden wij ergens onderaan het Europese lijstje", zegt Desmet, die benieuwd is naar de plaats van de Belgische huisartsen op de lijst van de 27 Europese landen. Desmet verwacht overigens dat de trend zich nu zal stabiliseren. (Belga/AVE)