Ingenieurs ontwikkelen supercondoom

Scheurtjes door scherpe nagels, het condoom fout verwijderen, een condoom dat knapt omdat het niet op de juiste manier is aangebracht… een mens wil het niet meemaken. Dat vonden ook twee ingenieurs uit het Nederlandse Delft die zich over het kleinood hebben gebogen.

Een vleugje aardbei en een ribbeltje meer of minder. Dat waren de grootste innovaties binnen de condoommarkt. Onderzoek van de WHO heeft uitgewezen dat overdracht van SOA’s of ongewenste zwangerschap met condooms goed mogelijk is. Niet omdat die dingetjes fout geconstrueerd zijn (slechts 2% van de problemen zoals SOA of ongewenste zwangerschap is te wijten aan een constructiefout van het condoom), maar wel omdat de gebruiker het eigenlijk zelf verknoeit.

Constructiefouten kun je vermijden door heel strenge regels voor de productie in te stellen. Dat is ook gebeurd. Maar menselijke fouten, daar valt weinig tegen te doen behalve voorlichting, voorlichting en nog eens voorlichting. Tenzij natuurlijk de foutenmarge door een andere constructie van het condoom kan verkleind worden.

Scheurtjes door scherpe nagels, het condoom fout verwijderen, een condoom dat knapt omdat het niet op de juiste manier is aangebracht… een mens wil het niet meemaken. Dat vonden ook twee ingenieurs uit het Nederlandse Delft die zich over het kleinood hebben gebogen.

Het latex condoom mag dan wel meer dan 80 jaar oud zijn, veel is er niet veranderd. Behalve misschien dat het materiaal wat dunner is geworden… De condoomgebruiker is ook niet altijd even enthousiast over dit voorbehoedsmiddel en de Delftse wetenschappers waren zich daar heel goed van bewust. Een condoom moet gebruiksvriendelijk zijn, het liefdesspel niet hypothekeren, lekker zitten, het genot niet belemmeren en veilig zijn.

De ingenieurs zochten daarom naar een ultrafijn rubbertje, dat – jawel – met één hand en in één handomdraai maar zonder aanraken moet kunnen worden omgedaan. Ze zetten er zelfs de chronometer bij: in twee seconden moest het gepiept zijn. De twee ingenieurs, Paul Breur en Adnan Tunovic, zetten zich op de uitdaging.

In 2006 vonden ze de oplossing: een condoom met ‘vleugeltjes’. Maar het ding voldeed niet aan hun eigen strenge kwaliteitseisen. Ze hadden nog eens zes jaar nodig om de perfecte versie uit te dokteren, een condoom dat met één hand en in twee seconden zelfs met de ogen dicht op de correcte manier kan worden aangebracht. De vleugeltjes waarmee het condoom wordt vastgenomen, laten los eenmaal het voorbehoedsmiddel op de correcte manier over de penis is geschoven. Omdat de gebruiker op geen enkel moment het condoom zelf aanraakt, is de kans op scheurtjes minimaal. Daardoor kan het condoom nog eens dunner worden gemaakt.

Het condoom is sinds vorige maand als Wingman gelanceerd. Om helemaal ‘correct’ te zijn, heeft de fabrikant trouwens besloten dat non-profitorganisaties voor aidsbestrijding of ontwikkelingshulp het condoom aan productieprijs kunnen aankopen.

Désirée De Poot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content