De onderzoekers verzamelden de gegevens van ongevallen waarbij kinderen tot 17 jaar uit het raam vielen en gehospitaliseerd werden in de periode 1990 tot 2008.

Daaruit blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 5.200 kinderen in een ziekenhuis worden opgenomen na een ongelukkige val uit een raam. Dat zijn er zo'n 14 per dag.

65 procent van de slachtoffertjes jonger dan 4 jaar

Vallen vanaf de derde verdieping en/of terechtkomen op een harde ondergrond, gaat gepaard met het grootste risico op ernstige verwondingen of overlijden. In de helft van de keren komen verwondingen aan hoofd en aangezicht voor. Ruim 65procent van de slachtoffertjes is jonger dan 4 jaar. Eén op de 4 valpartijen eindigt met een ziekenhuisopname.

Kinderen klimmen op de meubelen die dicht bij het raam staan of leunen tegen een hor die nooit stevig genoeg is. Grotere kinderen vallen vaker als gevolg van waaghalzerij. Volgens de onderzoekers zijn ouders zich te weinig bewust van de aantrekkingskracht van ramen op kleine kinderen. (MF)

De onderzoekers verzamelden de gegevens van ongevallen waarbij kinderen tot 17 jaar uit het raam vielen en gehospitaliseerd werden in de periode 1990 tot 2008. Daaruit blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 5.200 kinderen in een ziekenhuis worden opgenomen na een ongelukkige val uit een raam. Dat zijn er zo'n 14 per dag. 65 procent van de slachtoffertjes jonger dan 4 jaarVallen vanaf de derde verdieping en/of terechtkomen op een harde ondergrond, gaat gepaard met het grootste risico op ernstige verwondingen of overlijden. In de helft van de keren komen verwondingen aan hoofd en aangezicht voor. Ruim 65procent van de slachtoffertjes is jonger dan 4 jaar. Eén op de 4 valpartijen eindigt met een ziekenhuisopname. Kinderen klimmen op de meubelen die dicht bij het raam staan of leunen tegen een hor die nooit stevig genoeg is. Grotere kinderen vallen vaker als gevolg van waaghalzerij. Volgens de onderzoekers zijn ouders zich te weinig bewust van de aantrekkingskracht van ramen op kleine kinderen. (MF)