Hypnose helpt bij kinderen met buikpijn

Kinderen met chronische buikpijn kunnen worden geholpen met hypnose.

Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat bij tot 85 pct van de kinderen met chronische buikpijn de symptomen na hypnotherapie verdwijnen, zo zegt United European Gastroenterology (UEG).

Chronische buikpijn komt voor bij veel kinderen en jongeren. Een kwart van alle doorverwijzingen naar gastro-enterologische klinieken valt binnen deze leeftijdscategorie.

Ontspannende beelden
Bij hypnotherapie wordt een milde hypnotische staat opgeroepen. De patiënt wordt dan verteld hoe zijn darmen werken en hoe hij ontspannende beelden kan oproepen die hij kan associëren met een normale darmfunctie.

“Uit ons onderzoek, waarbij een patiëntengroep die op de darm gerichte hypnotherapie kreeg werd vergeleken met een groep die een standaard medische behandeling onderging, blijkt dat de eerstgenoemde therapie beter werkt dan de tweede”, vertelt professor Marc Benninga van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Dat geldt voor pijnverlichting, maar ook voor de duurzaamheid van de behandeling. Na vijf jaar bleek 68 pct van de hypnotherapie-groep geen darmklachten meer te hebben, tegen 20 pct van de groep met standaardbehandeling.

Nieuw bij kinderen
Hypnotherapie werd eerder al toegepast bij volwassenen, maar is nieuw bij kinderen.

Van 20 tot 24 oktober vindt in Amsterdam de United European Gastroenterology-week plaats, het grootste gastro-enterologisch congres van Europa. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content