Humor bij de tandarts werkt bevrijdend

Veel mensen zijn bang op de tandartsstoel. Volgens Zweedse onderzoekers werkt eens goed lachen bevrijdend. Maar hoe doe je dat als je trillend thuis vertrekt?

Angst op de tandartsstoel is begrijpelijk. Want ze komen in 2 soorten. De eerste heeft fluwelen handen. Ze verdoven je zo zacht dat je niet eens gemerkt hebt dat er een product ingespoten werd. Deze subtiele aanpak is helaas geen garantie voor een succesvolle verdere behandeling.

De tweede soort is brutaal, onhandig of heeft een laag sociaal en emotioneel IQ. Ze knallen de spuit tot tegen je jukbeen en duwen bij het injecteren zo hard op de zuiger dat ook de tranen uit je ogen spuiten. Meestal mompelen ze tegelijk iets oerdom als “Het duurt maar even, hoor”. Alsof dat hun onhandigheid goedpraat.

Beleefd en rustig opmerken dat je tandarts net een onvervalste foltertechniek gebruikt heeft en dat je andere tandartsen kent, die het beter doen, helpt soms.

En dan zijn tandartsen verwonderd dat 50% van alle volwassenen behoorlijk bang zijn voor een behandeling. Sommige mensen ontwikkelen zelfs een regelrechte tandartsfobie. Het zijn uitzonderingen die met een zalige gemoedsrust op de stoel plaatsnemen.

Misschien is voorzicht leren inspuiten een vak tijdens de opleiding van tandartsen, maar de resultaten zijn dan toch heel erg bedroevend.

Bidden tegen flippen?
Zweedse onderzoekers van de universiteit van Gothenburg gingen na welke methodes mensen zoal gebruikten om zich flink te houden bij de tandarts. Zoals de volgende tactieken:
jezelf moed inpraten, jezelf overtuigen dat je dit aankunt, dat een beetje pijn niet erg is;
afleiding zoeken, liedjes zingen in je hoofd of aan andere zaken denken;
afstand nemen door jezelf te overtuigen dat de pijn anders aanvoelt;
bidden;
optimistisch tegen de zaak aankijken en bijvoorbeeld aan prettige of grappige zaken denken, bijvoorbeeld aan wat je na de behandeling zult doen.

Mensen die voor die laatste optimistische houding kiezen, hebben volgens onderzoekster Jenny Bernson minder last van angst en gaan frequenter op controle bij de tandarts dan wie bidt, zijn angstgevoelens nauwelijks kan controleren of zichzelf opjaagt met allerhande doemscenario’s.

Humor werkt bevrijdend
Humor blijkt het best van alles te werken, stelt Bernson. Grapjes breken het ijs tussen de tandarts en de patiënt, zorgen voor aan aangename ontspannen sfeer waarin mensen zich goed en minder gespannen voelen.

Een loffelijke suggestie van Bernson en zeker het proberen waard. De vraag is alleen hoe?

De tandartsen mogen ook grappig uit de hoek komen, laat Bernson doorschemeren, maar hopelijk zijn hun grapjes dan fijngevoeliger dan de wijze waarop ze vaak de spuit gebruiken. Want anders kunnen hun pogingen wel eens faliekant uitdraaien.

Jan Etienne, Bodytalk www.bodytalk.be

Het onderzoek verschijnt binnenkort in Acta Odontologica Scandinavica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content