Het gekende Kinsey Instituut in de Verenigde Staten werkt al jaren aan de verbetering van de seksuele gezondheid wereldwijd. Recent werkte het een nieuwe strategie uit om het gebruik van condooms te verbeteren.

In enkele kleinschalig proefprojecten kregen jonge Amerikaanse mannen, hetero's, na een uitvoerige uitleg over én een test van het correcte gebruik van condooms huiswerk mee. Dat bestond uit een zakje met 8 verschillende soorten condooms en 5 verschillende glijmiddelen.

Van de jonge mannen werd verwacht dat ze thuis minstens 6 exemplaren solo zouden uittesten en daarbij vooral zouden opletten voor mogelijke verschillen in gevoeligheid en genot. Gevraagd werd ook welke condooms en glijmiddelen hen het meest bevielen.

Recent werden ook tests uitgevoerd met huiswerk met jonge homo's voor wie correct condoomgebruik nog belangrijker is dan voor hetero's door de grotere risico's op besmettingen met HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Iedereen tevreden

Ondanks het kleine aantal deelnemers leverden deze proefprojecten goede resultaten op. De mannen waren meer gemotiveerd om condooms te gebruiken en ze deden dat effectief ook meer en vooral ook meer correct. Ze werden beter in het gebruik van de condooms.

De mannen waardeerden ook fel dat ze de kans kregen om verschillende condooms naast elkaar uit te testen, want dat is iets dat ze normaal zelden spontaan doen. "One size fit's all", wordt er vaak gezegd, maar dat geldt zeker niet voor condooms. Ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ze verschillen in 'fit & feel'. Een belangrijk aspect, want wanneer een condoom niet goed zit of aangenaam aanvoelt, neemt de kans toe dat het vroegtijdig aan de kant gaat en het bij een volgende keer zelfs helemaal niet meer overwogen wordt.

De 'fit & feel' van een condoom is bovendien niet alleen belangrijk voor de man, maar evengoed voor zijn partner.

Beter is veiliger

Mannen die tijdens de vrijpartij om welke reden dan ook niet genoeg tijd hebben om het condoom goed aan te doen, krijgen tot 3 maal meer te maken met gescheurde of wegschuivende condooms. Ze zijn minder tevreden over het condoomgebruik. Vrouwelijke partners klagen ook meer over vaginale irritatie door het condoom.

Condooms bieden een uitstekende bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, maar alleen wanneer ze correct gebruikt worden. Ook op dat vlak levert oefenen een bonus op, met heel belangrijke consequenties.

Het gekende Kinsey Instituut in de Verenigde Staten werkt al jaren aan de verbetering van de seksuele gezondheid wereldwijd. Recent werkte het een nieuwe strategie uit om het gebruik van condooms te verbeteren.In enkele kleinschalig proefprojecten kregen jonge Amerikaanse mannen, hetero's, na een uitvoerige uitleg over én een test van het correcte gebruik van condooms huiswerk mee. Dat bestond uit een zakje met 8 verschillende soorten condooms en 5 verschillende glijmiddelen.Van de jonge mannen werd verwacht dat ze thuis minstens 6 exemplaren solo zouden uittesten en daarbij vooral zouden opletten voor mogelijke verschillen in gevoeligheid en genot. Gevraagd werd ook welke condooms en glijmiddelen hen het meest bevielen.Recent werden ook tests uitgevoerd met huiswerk met jonge homo's voor wie correct condoomgebruik nog belangrijker is dan voor hetero's door de grotere risico's op besmettingen met HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.Iedereen tevredenOndanks het kleine aantal deelnemers leverden deze proefprojecten goede resultaten op. De mannen waren meer gemotiveerd om condooms te gebruiken en ze deden dat effectief ook meer en vooral ook meer correct. Ze werden beter in het gebruik van de condooms.De mannen waardeerden ook fel dat ze de kans kregen om verschillende condooms naast elkaar uit te testen, want dat is iets dat ze normaal zelden spontaan doen. "One size fit's all", wordt er vaak gezegd, maar dat geldt zeker niet voor condooms. Ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ze verschillen in 'fit & feel'. Een belangrijk aspect, want wanneer een condoom niet goed zit of aangenaam aanvoelt, neemt de kans toe dat het vroegtijdig aan de kant gaat en het bij een volgende keer zelfs helemaal niet meer overwogen wordt.De 'fit & feel' van een condoom is bovendien niet alleen belangrijk voor de man, maar evengoed voor zijn partner.Beter is veiligerMannen die tijdens de vrijpartij om welke reden dan ook niet genoeg tijd hebben om het condoom goed aan te doen, krijgen tot 3 maal meer te maken met gescheurde of wegschuivende condooms. Ze zijn minder tevreden over het condoomgebruik. Vrouwelijke partners klagen ook meer over vaginale irritatie door het condoom.Condooms bieden een uitstekende bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, maar alleen wanneer ze correct gebruikt worden. Ook op dat vlak levert oefenen een bonus op, met heel belangrijke consequenties.