Huidbacteriën bepalen de genezingssnelheid van wonden

Hand © Thinkstock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Respect voor onze bacteriën. Veel ervan zijn goede oude vrienden die graag een handje toesteken wanneer we in nood zitten, zoals bij darminfecties. Misschien helpen ze ons binnenkort ook bij de genezing van hardnekkige huidwonden.

Ons lichaam onze tempel. Misschien choquerende informatie, maar ons hele leven lang wordt die tempel van kop tot teen bedekt door een dunne laag huidbacteriën. De boel wegwassen is geen goed idee, want we hebben ze nodig om onze huid gezond te houden. Hoe ze dat juist doen weten we nog niet, want terwijl de mysteries rond de bacteriële flora in onze darmen begint op te klaren, blijft de rol van onze huidflora nog altijd duister.

Wonden als broeihaarden

De Britse onderzoeker, Matthew Hardman van de universiteit van Manchester ging de voorbije jaren na welke bacteriestammen hij zoal kon terugvinden in huidwonden, hoe huidcellen op die bacteriën reageren en op welke wijze dit het genezingsproces van wonden kan beïnvloeden.

Erg relevant onderzoek, want chronische huidwonden die moeilijk tot niet lijken te genezen, vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid bij oudere mensen. Volgens schattingen sukkelt 1 op 20 bejaarden met hardnekkige wonden. Vaak zijn ze een gevolg van diabetes, een slechte bloedcirculatie of langdurig liggen of zitten in bed of een rolstoel.

We weten nog altijd niet hoe we deze chronische wonden het best aanpakken want geen enkele behandeling doet het beduidend beter dan andere. Dat is ernstig, want deze wonden kunnen jarenlang blijven woekeren en ze vormen al die tijd een toegangspoort voor gevaarlijke ziektekiemen, terwijl de chronische ontsteking het lichaam extra belast. We hebben dus dringend betere behandelingen nodig.

Hier komt de stoelgang

Onderzoek naar darmbacteriën heeft aan getoond dat sommige stammen een gunstige invloed uitoefenen op het darmweefsel en andere een slechte. Deze nieuwe inzichten hebben al tot nieuwe behandelingen geleid. Zoals stoelgangtransplantaties die mensen verlossen van hardnekkige darminfecties.

Bij mensen met chronische huidwonden zijn er eveneens duidelijke verschillen in bacteriële huidflora. Maar welke stammen de wondheling verstoren of bevorderen, is nog niet duidelijk.

Erfelijke sleutels

Erfelijke kenmerken spelen daarin ook een rol, stelde Hardman vast. Bij muizen met een afwijking aan een gen dat ook gevonden wordt bij mensen met de ziekte van Crohn, werden beduidend meer schadelijke stammen van huidbacteriën gevonden. Het betrokken gen draagt bij tot de herkenning van schadelijke bacteriën en het lanceren van een afweerreactie.

De onderzoekers vermoeden dat een niet optimale herkenning en reactie op zulke schadelijke bacteriën een verklaring bieden waarom sommige mensen meer last hebben van chronische huidwonden.

Praktische resultaten hebben deze nieuwe inzichten nog niet opgeleverd. Daarvoor is dit onderzoeksterrein nog veel te jong. Het opent wel belangrijke nieuwe perspectieven. De vraag is immers of een doorgedreven ontsmetting van huidwonden en het gebruik van antibiotica als pletwals niet meer kwaad dan goed doet omdat ze naast de slechte, ook de gunstige bacteriestammen uitroeien.

We horen in de toekomst waarschijnlijk selectiever te werk te gaan zodat we het alleen de schadelijke bacteriën moeilijk maken en de goede steunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content