Soms zit de oplossing van een hardnekkig probleem in een klein, gekend hoekje. Zo hebben onderzoekers van de KU Leuven ontdekt dat ebastine - een middel dat onder andere verwerkt zit in geneesmiddelen tegen hooikoorts - ook zeer efficiënt is tegen het prikkelbaredarmsyndroom (PSD), een aandoening die 10 tot 15 procent van de bevolking treft.

Patiënten met PSD hebben zeer gevoelige darmen, maar waar die ongevoeligheid vandaan komt, wist niemand tot nog toe. Wel is al langer duidelijk dat patiënten met PSD grote hoeveelheden histamine in de darmen hebben, maar de link met de overgevoeligheid en de pijn was tot nog toe niet duidelijk.

Buikpijn

Uit onderzoek van het team van professor Guy Boeckxstaens is nu gebleken dat histamine inwerkt op een bepaalde pijnreceptor. Grote hoeveelheden histamine zorgen voor een overstimulatie van die pijnreceptor. Daardoor hebben PDS-patiënten zo veel last van buikpijn. Volgende vraag was dan ook hoe dat proces kan geblokkeerd worden. Het antwoord op die vraag is abstine, een stof die nu al verwerkt zit in hooikoortsmedicatie. Patiënten die drie maanden lang ebastine slikten, hadden opvallend minder buikpijn dan patiënten uit een controlegroep.

De onderzoekers willen deze therapie nu verder uitproberen bij 200 PDS-patiënten.

Het onderzoek is nu gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.

Soms zit de oplossing van een hardnekkig probleem in een klein, gekend hoekje. Zo hebben onderzoekers van de KU Leuven ontdekt dat ebastine - een middel dat onder andere verwerkt zit in geneesmiddelen tegen hooikoorts - ook zeer efficiënt is tegen het prikkelbaredarmsyndroom (PSD), een aandoening die 10 tot 15 procent van de bevolking treft.Patiënten met PSD hebben zeer gevoelige darmen, maar waar die ongevoeligheid vandaan komt, wist niemand tot nog toe. Wel is al langer duidelijk dat patiënten met PSD grote hoeveelheden histamine in de darmen hebben, maar de link met de overgevoeligheid en de pijn was tot nog toe niet duidelijk.Uit onderzoek van het team van professor Guy Boeckxstaens is nu gebleken dat histamine inwerkt op een bepaalde pijnreceptor. Grote hoeveelheden histamine zorgen voor een overstimulatie van die pijnreceptor. Daardoor hebben PDS-patiënten zo veel last van buikpijn. Volgende vraag was dan ook hoe dat proces kan geblokkeerd worden. Het antwoord op die vraag is abstine, een stof die nu al verwerkt zit in hooikoortsmedicatie. Patiënten die drie maanden lang ebastine slikten, hadden opvallend minder buikpijn dan patiënten uit een controlegroep.De onderzoekers willen deze therapie nu verder uitproberen bij 200 PDS-patiënten.Het onderzoek is nu gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology.