Hooikoorts tast mogelijk ons brein aan

© iStock

Oostenrijkse onderzoekers beweren dat hooikoorts niet alleen zorgt voor niesbuien, een lopende neus en prikkende ogen, maar mogelijk ook onze hersenen aantast.

In een muizenmodel met graspollenallergie ontdekten ze dat blootstelling aan allergenen zowel neurogenese in de hippocampus teweegbracht als een verlaagde microglia-activiteit. De bevindingen van de onderzoekers van de Paracelsus universiteit in het Oostenrijkse Salzburg werden gepubliceerd in Frontiers in Cellular Neuroscience.

Co-auteur Barbara Klein vindt het opvallend dat een allergische reactie de microglia-activiteit in de hippocampus onderdrukt. Uit eerder onderzoek was immers al gebleken dat een bacteriële infectie die activiteit net aanwakkert.

De onderzoekers denken dat de verlaagde microglia-activiteit door een allergische reactie mogelijk schadelijke gevolgen kan hebben, vooral als die activiteit langdurig onderdrukt wordt. Ze benadrukken dat verdere analyse van de impact van verschillende soorten inflammatie op het centraal zenuwstelsel aangewezen is.

Bron: de Artsenkrant

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content