Homoseksuele mannen weinig geneigd zich te laten testen op hiv

© Reuters

Hoewel hiv de homoseksuele gemeenschap erg bezighoudt, wordt er in verhouding weinig getest. Volgens een studie van de Amerikaanse Kaiser Family Foundation heeft 30 procent van de mannen zich nog nooit laten testen

Homoseksuele en biseksuele mannen wordt aangeraden zich elk jaar te laten testen op hiv, de virale infectie die de ziekte aids veroorzaakt.

Volgens onderzoek van de gezondheidsorganisatie Kaiser Family Foundation heeft slechts 30 procent van de mannen die seks hebben met andere mannen, zich het afgelopen jaar ook daadwerkelijk laten testen. Dertig procent heeft zich nog nooit laten testen.

Hiv is nochtans de nummer 1 onder de medische onderwerpen die de gemeenschap bezighouden.

Pil vermindert risico

Volgens de studie is er sprake van een zekere zelfgenoegzaamheid onder homoseksuele mannen met betrekking tot het onderwerp. Amerikaanse gezondheidsexperts zeggen dat deze houding de inspanningen ondermijnt om de ziekte af te remmen of zelfs te stoppen.

In de Verenigde Staten, waar het onderzoek plaatsvond, vormen homomannen de grootste groep die de jongste tijd besmet geraakten. Van de mensen die in 2010 een hiv-infectie opliepen, behoorde 63 procent tot deze groep.

Volgens het rapport zijn de meeste homoseksuele en biseksuele mannen zich ook niet bewust van het feit dat er middelen zijn om het risico op een hiv-besmetting te verkleinen. Zo is er een pil op de markt dat het risico op besmetting voor hiv-negatieve mensen vermindert. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content