Homohaters zijn vaak zelf homo

© Reuters

Misschien had Freud toch gelijk. Veel homohaters blijken onbewust een voorkeur te hebben voor mannelijk schoon. Vaak zijn ze opgegroeid in families waar homoseksualiteit niet getolereerd werd.

In een opiniestuk in de The Guardian getuigt de Britse zanger-pianist en componist Elton John, zelf homoseksueel en stichter van de Elton John Aids Foundation, dat hij afgelopen weekend op een concert in Kiev geconfronteerd werd met homohaat. Volgens de zanger wordt deze week een wetsvoorstel besproken in het Oekraïnse parlement dat zou leiden tot een verbod om holebi- en transgenderonderwerpen te bespreken in de media. Volgens Elton John zit de kans er zelfs in dat het gebruik van het woord ‘homo’ in het openbaar strafbaar wordt.

Amper een maand geleden moest een Gay pride mars in Kiev geannuleerd worden, omdat een tegendemonstratie gepland was en de politie had te kennen gegeven niet te kunnen instaan voor de veiligheid. In de gewezen sovjetrepubliek zouden pesterijen tegen homo’s vandaag schering in inslag zijn.

Autoritaire vaders

Uit zopas gepubliceerd onderzoek gevoerd in de Verenigde Staten en Duitsland zouden homohaters vaak zelf impliciet homoseksueel zijn. Mensen die in een autoritaire familie zijn opgegroeid, vertonen de meeste discrepantie tussen hun expliciete en impliciete seksuele voorkeur, zo melden de onderzoekers.

De impliciete voorkeur wordt getest door proefpersonen naar foto’s van mannen en vrouwen te doen kijken en te vergelijken hoe en hoe lang ze naar beide geslachten kijken. In families met een autoritaire vader die zeer negatief staat tegenover homoseksualiteit, is de kans groter dat zonen zichzelf omschrijven als hetero, terwijl ze zich in werkelijkheid meer aangetrokken voelen tot mannen.

Personen met dergelijke tweespalt stellen zich vaker negatief op tegenover homoseksualiteit. Geconfronteerd worden met homo’s die wel zichzelf durven zijn, levert spanningen op die kunnen uitmonden in erg negatieve en zelfs agressieve reacties.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content