De overlevingskansen voor slokdarm- en maagkankerpatiënten verhogen aanzienlijk als de patiënt behandeld wordt in een ervaren of zogenaamd "hoog volumeziekenhuis". Slechts 5 procent van de patiënten met maagkanker en een derde van de patiënten met slokdarmkanker komt in zo'n ziekenhuis terecht. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit ook voor goede registratie. "Die is essentieel voor de opvolging van de zorgkwaliteit", klinkt het.

Deze twee kankers zijn moeilijk te behandelen. Voor slokdarmkanker ligt de overlevingskans na vijf jaar op 21 procent, voor maagkanker is dat 30 procent. Hoewel België het hiermee beter doet dan de meeste andere Europese landen, ziet het KCE nog ruimte voor verbetering.

"Goede registratie, onder meer over het stadium waarin de kanker zich bevindt", is volgens het KCE essentieel.

Na een actualisering van de klinische richtlijn voor de behandeling van deze kankers in 2012, ontwikkelden het KCE en de Stichting Kankerregister nu een set van kwaliteitsindicatoren. Daaruit blijkt dat de kans op overleven stijgt als de patiënt behandeld wordt in een ziekenhuis dat jaarlijks minstens 20 gelijkaardige ingrepen uitvoert.

In de richtlijnen van 2012 werd al een centralisatie van de zorg aanbevolen, maar de onderzoekers stelden vast dat nog steeds bijna alle ziekenhuizen die ingreep uitvoeren. Voor slokdarmkanker zijn er 2 van die ziekenhuizen, en voor maagkanker gaat het om 1 ziekenhuis. Het merendeel van de patiënten komt elders terecht.

Een ander probleem volgens het KCE is de ondermaatse rapportering van de kankerstadia, hoewel die een wettelijk onderdeel van het zogenaamde multidisciplinair oncologisch overleg vormt. "Die rapportering gebeurt in een derde van de gevallen", aldus het KCE. (Belga/INM)

De overlevingskansen voor slokdarm- en maagkankerpatiënten verhogen aanzienlijk als de patiënt behandeld wordt in een ervaren of zogenaamd "hoog volumeziekenhuis". Slechts 5 procent van de patiënten met maagkanker en een derde van de patiënten met slokdarmkanker komt in zo'n ziekenhuis terecht. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit ook voor goede registratie. "Die is essentieel voor de opvolging van de zorgkwaliteit", klinkt het. Deze twee kankers zijn moeilijk te behandelen. Voor slokdarmkanker ligt de overlevingskans na vijf jaar op 21 procent, voor maagkanker is dat 30 procent. Hoewel België het hiermee beter doet dan de meeste andere Europese landen, ziet het KCE nog ruimte voor verbetering. "Goede registratie, onder meer over het stadium waarin de kanker zich bevindt", is volgens het KCE essentieel. Na een actualisering van de klinische richtlijn voor de behandeling van deze kankers in 2012, ontwikkelden het KCE en de Stichting Kankerregister nu een set van kwaliteitsindicatoren. Daaruit blijkt dat de kans op overleven stijgt als de patiënt behandeld wordt in een ziekenhuis dat jaarlijks minstens 20 gelijkaardige ingrepen uitvoert. In de richtlijnen van 2012 werd al een centralisatie van de zorg aanbevolen, maar de onderzoekers stelden vast dat nog steeds bijna alle ziekenhuizen die ingreep uitvoeren. Voor slokdarmkanker zijn er 2 van die ziekenhuizen, en voor maagkanker gaat het om 1 ziekenhuis. Het merendeel van de patiënten komt elders terecht. Een ander probleem volgens het KCE is de ondermaatse rapportering van de kankerstadia, hoewel die een wettelijk onderdeel van het zogenaamde multidisciplinair oncologisch overleg vormt. "Die rapportering gebeurt in een derde van de gevallen", aldus het KCE. (Belga/INM)