Hoge Gezondheidsraad roept overheid op om zonnebanken te verbieden

© iStock

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) vraagt in een nieuw advies ‘om zonnebanken en alle kunstmatige bronnen van UV-straling te verbieden’. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) reageert terughoudend.

Het vorige advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over zonnebanken dateert uit 2000 en vroeg enkel om meer preventie en strengere normen. In een nieuw advies dat de HGR op zijn website publiceerde, schrijft het dat de wetenschappelijke consensus is bijgesteld.

‘Er zijn steeds meer bewijzen dat blootstelling aan UV-straling, ook van zonnebanken, op alle leeftijd het risico op huidkanker verhoogt.’ Daarom adviseert de HGR ‘om zonnebanken en alle kunstmatige bronnen van UV-straling die beschikbaar zijn voor het publiek te verbieden, met als doel het risico op huidkanker te verminderen.’

Verder: ‘Tijdens de overgangsperiode tot het verbod op zonnebanken effectief is, en ook achteraf, beveelt de HGR aan om de algemene bevolking op een objectieve en transparante manier in te lichten over de risico’s van UV-straling in het algemeen (en ook over de risico’s van de UV-straling die door zonnebanken wordt geproduceerd), en over de redenen achter het verbod op zonnebanken.’

Het argument dat een beurt bij de zonnebank de huid zou voorbereiden op een vakantie in het zuiden, veegt de Gezondheidsraad van tafel. ‘De intensiteit aan UV-stralen kan oplopen tot 12 keer de hoeveelheid op een zuiders terras op de middag. De ‘voorbereiding’ is dus veel schadelijker dan het bruinen in open lucht.’

Meer dan gemiddeld

Belgen blijken ook grotere liefhebbers van de zonnebank dan de gemiddelde Europeaan, wellicht door het lage aantal uren zon in onze contreien. Zowat veertien procent van de Belgische bevolking gebruikt de zonnebank. Bijna een kwart van de gebruikers doet dat zelfs meer dan twintig keer per jaar.

Het gevolg is een enorm gezondheidsrisico, met een bijzonder hoog aantal gevallen van huidkanker in ons land. Volgens een studie van de UGent zouden er in een tijdspanne van vijftig jaar zesduizend sterfgevallen kunnen worden vermeden met een verbod.

Controle

Eerder dit jaar raakte bekend dat 9 op de 10 zonnecentra die in 2016 werden gecontroleerd (185 van de 197) niet in orde waren.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) toonde zich toen geen voorstander van een verbod en blijft bij dat standpunt. Hij vreest dat het thuisgebruik van de toestellen daardoor zal stijgen.

De Gezondheidsraad volgt die redenering niet. ‘In landen waar zonnebanken al verboden zijn, zoals Brazilië en Australië, is het gebruik intussen verwaarloosbaar’, is te horen.

Sensibilisering

‘Tijdens de overgangsperiode tot het verbod op zonnebanken effectief is, en ook achteraf, beveelt de HGR aan om de algemene bevolking op een objectieve en transparante manier in te lichten over de risico’s van UV-straling in het algemeen en over de redenen achter het verbod op zonnebanken’, luidt het nog in het advies van de HGR.

Peeters: ‘Vanaf september moeten de zonnecentra een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen. Ze moeten duidelijk aangeven dat het gebruik van een zonnebank kanker kan veroorzaken.’

Kris Peeters (CD&V).
Kris Peeters (CD&V).© BelgaImage

De minister wijst er ook op dat er dit jaar meer controles worden uitgevoerd, nadat bleek dat in 2016 nagenoeg geen enkel centrum met alle regels in orde was. Er zijn dit jaar al 150 controles uitgevoerd, tegenover 199 in heel 2016. ‘De resultaten zullen beter moeten zijn dan vorig jaar’.

De CD&V’er heeft ook de sector opnieuw uitgenodigd naar aanleiding van het rapport en heeft deze week een overleg met Europees commissaris voor de Interne Markt Elzbieta Bienkowska, waar hij het onderwerp zal aankaarten

Partner Content