Bij een kernramp moet de verspreiding van jodiumtabletten in een ruimer gebied gebeuren voor de doelgroepen die extra kwetsbaar zijn, zoals kinderen en zwangere vrouwen. Dat adviseert de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Na de kernramp vier jaar geleden in het Japanse Fukushima, startte het wetenschappelijk adviesorgaan van de federale overheid een analyse van de Belgische maatregelen bij een kernongeval.

Het eerste advies gaat over de bescherming van de schildklier door de inname van jodiumtabletten. Bij een kernramp is de snelle toedoening van niet-radioactief jodium essentieel om te voorkomen dat de schildklier radioactief jodium opneemt dat vrijkwam door een lozing. Volgens het huidige noodplan wordt in een straal van 20 kilometer rond een nucleaire installatie op voorhand het jodium verdeeld aan gezinnen en collectiviteiten.

100 km of meer

De Hoge Gezondheidsraad pleit nu voor een strategie van snelle verdeling van de jodiumtabletten aan de bijzondere doelgroepen over een afstand van 100 kilometer of meer. De foetus en de kinderen zijn immers extra gevoelig voor schildkierkanker veroorzaakt door stralingen. "Na de ramp in Tsjernobyl, waarbij er geen niet radioactief jodium werd uitgedeeld, deden zich een groot aantal schildkierkankers voor in deze gevoelige bevolkingsgroep."

Voorts wijst de HGR er onder meer op dat ernstige allergische reacties op jodium of kaliumjodide uiterst zeldzaam zijn. Gezien het hoge risico op schildklierkanker mag zo'n allergische reactie niet gevreesd worden bij inname indien zich een ramp voordoet.

Het advies is onderdeel van een rapport over crisiscommunicatie, interventie- en evacuatiemaatregelen bij een kernramp dat de HGR tegen de tweede jaarhelft uitwerkt. (Belga/TE)

Bij een kernramp moet de verspreiding van jodiumtabletten in een ruimer gebied gebeuren voor de doelgroepen die extra kwetsbaar zijn, zoals kinderen en zwangere vrouwen. Dat adviseert de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Na de kernramp vier jaar geleden in het Japanse Fukushima, startte het wetenschappelijk adviesorgaan van de federale overheid een analyse van de Belgische maatregelen bij een kernongeval. Het eerste advies gaat over de bescherming van de schildklier door de inname van jodiumtabletten. Bij een kernramp is de snelle toedoening van niet-radioactief jodium essentieel om te voorkomen dat de schildklier radioactief jodium opneemt dat vrijkwam door een lozing. Volgens het huidige noodplan wordt in een straal van 20 kilometer rond een nucleaire installatie op voorhand het jodium verdeeld aan gezinnen en collectiviteiten. De Hoge Gezondheidsraad pleit nu voor een strategie van snelle verdeling van de jodiumtabletten aan de bijzondere doelgroepen over een afstand van 100 kilometer of meer. De foetus en de kinderen zijn immers extra gevoelig voor schildkierkanker veroorzaakt door stralingen. "Na de ramp in Tsjernobyl, waarbij er geen niet radioactief jodium werd uitgedeeld, deden zich een groot aantal schildkierkankers voor in deze gevoelige bevolkingsgroep." Voorts wijst de HGR er onder meer op dat ernstige allergische reacties op jodium of kaliumjodide uiterst zeldzaam zijn. Gezien het hoge risico op schildklierkanker mag zo'n allergische reactie niet gevreesd worden bij inname indien zich een ramp voordoet. Het advies is onderdeel van een rapport over crisiscommunicatie, interventie- en evacuatiemaatregelen bij een kernramp dat de HGR tegen de tweede jaarhelft uitwerkt. (Belga/TE)