Virologen hopen dat de komst van covid-19 naar België zo lang mogelijk wordt uitgesteld zodat ze niet samenvalt met de huidige seizoensgriep.

De grieppiek hebben we gelukkig al gehad. Als die gelijktijdig met een mogelijke piek van covid-19 viel, waren de ziekenhuizen overbevraagd geweest en zou niet iedereen de beste zorgen kunnen krijgen.

Het totaal aantal griepgevallen daalde deze week opnieuw, maar blijft voorlopig boven de epidemische drempel. Tussen 17 en 23 februari hebben 393 mensen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid).

Om van een griepepidemie te spreken, moet de epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100.000 inwoners twee weken op rij worden overschreden. Dat was het geval sinds 5 februari.

Het aantal gevallen steeg echter bij kinderen en ouderen in Wallonië, in Vlaanderen bij jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en in Brussel bij personen van 5 tot 64 jaar.

Sciensano ontving vorige week 26 stalen vanuit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In 14 stalen werd het griepvirus bevestigd.

Daarnaast worden de ernst en de intensiteit van de griepepidemie opgevolgd dankzij een peilnetwerk van 6 ziekenhuizen verspreid over België: 2 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 2 in Wallonië. Zij rapporteren aan Sciensano het aantal opnames voor ernstige acute luchtwegeninfecties bij hun patiënten en sturen luchtwegstalen op ter analyse.

In dit stadium van het griepseizoen observeert Sciensano een matig aantal opnames in vergelijking met de vorige 2 seizoenen. Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met ernstige verwikkelingen is iets hoger in vergelijking met de vorige jaren.

De epidemie houdt volgens Sciensano waarschijnlijk nog enkele weken aan.

Seizoensgriep of coronavirus? Doe de online test

Virologen hopen dat de komst van covid-19 naar België zo lang mogelijk wordt uitgesteld zodat ze niet samenvalt met de huidige seizoensgriep. De grieppiek hebben we gelukkig al gehad. Als die gelijktijdig met een mogelijke piek van covid-19 viel, waren de ziekenhuizen overbevraagd geweest en zou niet iedereen de beste zorgen kunnen krijgen. Het totaal aantal griepgevallen daalde deze week opnieuw, maar blijft voorlopig boven de epidemische drempel. Tussen 17 en 23 februari hebben 393 mensen per 100.000 inwoners een huisarts geraadpleegd voor griepsymptomen (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid). Om van een griepepidemie te spreken, moet de epidemische drempel van 153 raadplegingen per 100.000 inwoners twee weken op rij worden overschreden. Dat was het geval sinds 5 februari. Het aantal gevallen steeg echter bij kinderen en ouderen in Wallonië, in Vlaanderen bij jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en in Brussel bij personen van 5 tot 64 jaar. Sciensano ontving vorige week 26 stalen vanuit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In 14 stalen werd het griepvirus bevestigd. Daarnaast worden de ernst en de intensiteit van de griepepidemie opgevolgd dankzij een peilnetwerk van 6 ziekenhuizen verspreid over België: 2 in Vlaanderen, 2 in Brussel en 2 in Wallonië. Zij rapporteren aan Sciensano het aantal opnames voor ernstige acute luchtwegeninfecties bij hun patiënten en sturen luchtwegstalen op ter analyse. In dit stadium van het griepseizoen observeert Sciensano een matig aantal opnames in vergelijking met de vorige 2 seizoenen. Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met ernstige verwikkelingen is iets hoger in vergelijking met de vorige jaren. De epidemie houdt volgens Sciensano waarschijnlijk nog enkele weken aan. Seizoensgriep of coronavirus? Doe de online test