Hoe u nooit meer met het verkeerde been uit bed stapt

© iStockphoto
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Met het verkeerde been uit bed gestapt? De manier waarop we wandelen kan ons humeur blijkbaar maken of kraken.

De manier waarop iemand wandelt, is doorgaans een goede indicator van hoe hij of zij zich werkelijk voelt. Een ingezakte houding en trage tred worden geassocieerd met verdriet. Iemand die haast huppelend door het leven gaat, is duidelijk opgetogen.

Zelf humeur bepalen

Een nieuwe studie gepubliceerd in de Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry beweert dat ook het omgekeerde mogelijk is. Die slakkengang inruilen voor een iets levenslustigere pas, kan voor de juiste stemmingswisseling zorgen.

‘Het is niet verrassend dat onze stemming, onze manier van wandelen beïnvloedt’, zegt coauteur Nikolaus Troje op de website van het Canadese Instituut voor Geavanceerde Research. ‘Maar we wilden nagaan of de manier waarop we door het leven gaan, ons humeur kan bepalen.’

Daarop vroegen onderzoekers aan de Queen’s University in Canada 39 studenten om of de manier van wandelen van een depressief iemand, of die van een gelukkig iemand na te bootsen. Maar voordat de deelnemers de loopband werden opgestuurd, kregen ze een lijst met positieve en negatieve woorden te zien.

Negatieve houding, negatieve herinnering

De wetenschappers gingen tijdens de wandelingen de tred en houding van de proefpersonen na. De studenten kregen een graadmeter te zien, maar wisten niet waarvoor die diende. Op die manier manipuleerden de wetenschappers de manier waarop zij wandelden: van gelukkiger tot depressiever. Sommige studenten werd gevraagd zo te proberen wandelen, dat de meter naar rechts zou bewegen, anderen opdat die naar links afboog. Voor de wetenschappers kwam elke richting overeen met een bepaalde stemming.

Achteraf moesten de deelnemers zich zo veel mogelijk woorden van de lijst, die ze voor de proef te zien hadden gekregen, proberen te herinneren. Bleek dat wie gemanipuleerd werd tot een depressieve wandeling, meer negatieve woorden neerschreef.

Een neerslachtige houding bij het wandelen – minder beweging van de armen en schouders die naar voren hangen – kan dus een eveneens neerslachtig humeur teweegbrengen, in plaats van slechts het bestaande humeur te bevestigen.

Op de Canadese researchsite zegt Troje nog dat het onderzoek helpt begrijpen hoe het humeur ons geheugen beïnvloedt. Het is geweten dat klinisch depressieve patiënten zich vaker negatieve gebeurtenissen herinneren dan positieve. ‘En de herinnering aan die slechte zaken, zorgt ervoor dat zij zich nog slechter gaan voelen’, meent Troje. ‘Als we die cirkel kunnen doorbreken, hebben we misschien een belangrijk therapeutisch middel voorhanden om met depressieve patiënten om te gaan.’

Stemming opkrikken

‘Dit is natuurlijk slechts één kleine studie, de bevinding moet door groter onderzoek bevestigd worden’, zegt hoofdredactrice van Bodytalk Marleen Finoulst. ‘Maar wat wel zeker is, is dat wandelen op zich helpt om de stemming op te krikken. Daar is al uitgebreid onderzoek naar gedaan.’

Als u straks de deur uitgaat, kan u altijd even proberen die schouders naar achteren te trekken en met kin omhoog kordaat aan de volgende wandeling te beginnen. Tenzij u voor de eeuwige melancholie opteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content