Hoe overleef je de Dodentocht?

  • Bijgewerkt om
  • Bron : Belga

Wetenschappers hebben onderzocht welke factoren een rol spelen voor wandelaars die de nachtelijke uitputtingsslag aangaan.

© Belga

Wetenschappers aan de Universiteit Gent hebben de statistische gegevens van zo'n 65.552 deelnemers aan de Dodentocht in Bornem geanalyseerd. Het resultaat geeft aan welke factoren een rol spelen voor wandelaars die de nachtelijke uitputtingsslag aangaan.

Vrijdag start in Bornem de 48ste editie van de Dodentocht met meer dan 14.000 deelnemers, een record.

Vooral jonge deelnemers geven vroegtijdig op

Snelle starters lijken een voordeel te hebben, zo blijkt uit het onderzoek. 'Hoe sneller je start, hoe verder je geraakt in de tocht', aldus Steffie Van Nieuland van het onderzoeksteam. Vooral jonge deelnemers geven vroegtijdig op. 'Oudere deelnemers zijn mogelijk beter voorbereid wanneer ze de Dodentocht wandelen. Jongere mensen trainen misschien minder en starten impulsiever', klinkt het.

De controlepost op 50 kilometer, halfweg het parcours, lijkt voor veel deelnemers ook een zware psychologische horde om te nemen. De meeste deelnemers druipen hier af, nadat de frisse nachtelijke temperaturen en het slaaptekort toeslaan. Maar wie het tot na de controleposten op 50 kilometer uithoudt, heeft een flink hogere kans om de 100 kilometer uit te stappen. Zo haalt 75 procent van de deelnemers die daar voorbij gaat, de eindmeet. De overgrote meerderheid (92 procent) die 15 uur gewandeld heeft, gaat door tot aan de finish.

Onderweg geven 37 procent van de mannelijke deelnemers op, bij de vrouwelijke deelnemers ligt dat percentage iets hoger op 47 procent. 'We hadden verwacht dat regen of koude nachten ervoor zouden zorgen dat meer deelnemers zouden afhaken', besluit de onderzoekster nog. 'Maar het weer bleek alleen op korte termijn tot opgeven te leiden. Evenveel deelnemers haalden de eindmeet als bij stabiele temperaturen. Slecht weer zorgt er dus alleen maar voor dat mensen die sowieso zouden opgeven, dat iets vroeger doen', klinkt het.

Lees meer over:

Meer