Hoe je menstruatie uitstellen op vakantie?

© Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Vakantie is zo’n moment waarop vrouwen liever niet menstrueren. Uitstellen is nochtans vrij eenvoudig en vormt geen enkel probleem voor de gezondheid.

Generaties vrouwen zijn er van uit gegaan dat menstrueren noodzakelijk is voor de gezondheid: het zou je lichaam op één of andere manier van onzuiverheden reinigen. Dat klopt helemaal niet. De menstruatie is het gevolg van een samenspel van hormonen: de binnenbekleding van de baarmoeder wordt in de eerste helft van de menstruele cyclus opgebouwd en aangedikt om een bevruchte eicel te ontvangen. Vindt geen bevruchting plaats, dan wordt dat slijmvlies in de tweede helft van de cyclus weer netjes afgebroken en uitgestoten. Dat gaat met bloedverlies gepaard.

De kwalijke reputatie van menstrueel bloed – het zou invloed heeft op bepaalde processen in de keuken, zoals mayonaise maken, slagroom kloppen of brood bakken – is helemaal lachwekkend. Toch hebben vrouwen dat heel lang geloofd en sommige geloven het vandaag nog. Moslima’s bijvoorbeeld vinden het onderdrukken van de maandstonden nog steeds onaanvaardbaar.

Nieuwe concepten Bij de ontwikkeling van de eerste anticonceptiepillen in de jaren 60 heeft men rekening gehouden met dit bijgeloof. De pil werd zo geconcipieerd dat na 3 weken inname een bloeding optreedt in de pilstopweek. Dat is een geen echte menstruatie (de pil onderdrukt immers de eisprong), maar een dervingsbloeding die door de synthetische hormonen in de pil wordt uitgelokt. De wetenschappers hadden evengoed een pil kunnen ontwerpen zonder die maandelijkse bloeding, maar dat was het gigantische succes zeker uitgebleven. In de jaren 60 zou geen enkele vrouw een pil geslikt hebben die de menstruatie onderdrukt.

Daardoor zitten de huidige generatie pilgebruiksters met maandelijkse dervingsbloedingen opgescheept. Nu het bijgeloof eindelijk wegebt, komen nieuwe anticonceptiepillen op de markt die je minder lang of minder vaak doen menstrueren. Zo is er vandaag een pil verkrijgbaar met 28 tabletten in plaats van de gebruikelijke 21: 26 met hormonen en 2 neppillen. Je neemt dan continu de pil (waardoor je er minder makkelijk vergeet) en de bloeding is veel beperkter.

Praktisch

Bij ons nemen de meeste pilgebruiksters een klassieke monofasische pil: 21 tabletjes met dezelfde samenstelling (en dezelfde kleur), gevolgd door een pilstopweek van 7 dagen. Neem je zo’n pil en wens je je menstruatie uit te stellen, dan sla je de pilstopweek gewoon over en begin je meteen aan een nieuwe strip. Je zal niet menstrueren. Op die manier kan je diverse pilstrips na elkaar innemen. Gebruik je de nieuwe pil met 28 tabletten waarbij de laatste neppillen zijn, dan laat je de neppillen zitten en start je een nieuwe strip na het laatste tablet met hormonen. Uitstellen lukt best met een monofasische pil (alle pillen één kleur). Neem je een andere, dan is het makkelijkst om tijdelijk over te schakelen op een monofasische pil (één kleur) die je meteen inneemt na je laatste vertrouwde pil. Na de menstruatievrije periode neem je gewoon je vertrouwde pil weer in.

Gebruik je een vaginale ring, dan is uitstellen ook heel simpel. Het enige wat je moet doen is de ring na 3 weken direct vervangen door een nieuwe. Zonder ringloze week heb je ook geen menstruatie.

Gebruik je helemaal geen voorbehoedsmiddel en wil je toch je maandstonden uitstellen, dan kan je toch beter enkele maanden aan de pil. Er bestaat wel een speciaal hormoonpreparaat dat je arts kan voorschrijven, maar dat bevat meer hormonen dan de pil.

Niet voor eeuwig

De pil doornemen heeft nog een paar bijkomende voordelen: je hebt minder last van nevenwerkingen, zoals premenstrueel syndroom, hoofdpijn of migraine. Er zijn ook enkele nadelen: een menstruatie of dervingsbloeding is voor een vrouw nog altijd het bewijs dat ze niet zwanger is. Als je regelmatig een pil vergeet, dan verlies je die zekerheid bij een verlengde inname. Je neemt ook iets meer hormonen op als je stopweken overslaat.

Tenslotte nog dit. Je kan je menstruatie niet eeuwig uitstellen: na enkele maanden word je vanzelf geconfronteerd met tussentijds bloedverlies, netwat je precies wilde vermijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content