Hoe groot is kans op baby met microcefalie bij besmetting zikavirus?

© Reuters

Wetenschappers hebben voor het eerst becijferd hoe groot het risico is dat een zwangere vrouw, besmet met het zikavirus, een baby met microcefalie zal krijgen.

Een vrouw die tijdens het eerste semester van haar zwangerschap besmet geraakt met het zikavirus, heeft een risico van 1 procent dat haar baby microcefalie zal ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Institut Pasteur. Het is de eerste keer dat dit risico wordt becijferd in een onderzoek.

Bij microcefalie worden kinderen geboren met een te kleine schedel, waardoor hun hersenen zich niet voldoende kunnen ontwikkelen. Microcefalie wordt onder meer in verband gebracht met het zikavirus, dat daarom vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen.

Vijftig keer hoger

“Het eerste trimester van de zwangerschap is het meest risicovolle, het meest kritieke”, aldus dokter Simon Cauchemez, die de voornaamste auteur is van de studie, die wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

De analyse van de onderzoekers is gebaseerd op data die werden verzameld naar aanleiding van de zika-epidemie van 2013-2014 in Frans Polynesië. Volgens de berekeningen “heeft 1 procent van de foetussen of pasgeborenen van wie de moeder tijdens het eerste trimester besmet raakte, microcefalie. Normaal gezien is het risico slechts 0,02 procent, dus het risico is vijftig keer hoger” bij een besmetting met het virus, aldus de onderzoekers.

Zorgwekkend

Zelfs al is het risico bij andere besmettingen tijdens de zwangerschap, zoals rubella of rode hond, groter, zijn deze resultaten zorgwekkend, aangezien het aantal mensen dat besmet is tijdens een zika-epidemie kan oplopen tot 50 procent. Dat “wordt een probleem voor de volksgezondheid”, aldus Cauchemez.

In Brazilië, het land dat het zwaarst getroffen werd door de epidemie, raakten sinds december 2015 al meer dan anderhalf miljoen mensen besmet met het virus. 745 kinderen werden sindsdien geboren met microcefalie, 157 kinderen overleden aan de aandoening. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content