Hoe gevaarlijk is basejumpen?

Basejumpen © Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Basejumpen is een extreme risicosport, want de springer heeft geen reserveparachute voor als zijn hoofdparachute zou weigeren.

Basejumpen is een vorm van parachutespringen waarbij niet vanuit een vliegtuig of helikopter gesprongen wordt, maar vanop een hoog punt op aarde, zoals een gebouw of een rotsmassief. Base is een acroniem voor ‘ building antenna span earth’ : objecten waarvan gesprongen kan worden.

Basejumpen is een extreme risicosport. De springer heeft geen reserveparachute voor als zijn hoofdparachute zou weigeren. En als de parachute verkeerd opent, kan de springer tegen de bergwand of muur knallen.

Het Kjeragmassief in Noorwegen is een zeer populaire – en relatief veilige – plaats voor deze extreme sport. In 11 jaar tijd werd er 20.850 keer gesprongen. Dat leidde tot 9 doden, wat neerkomt op 1 dode per 2.300 jumps. Men telde ook 82 niet-fatale accidenten, veelal verbrijzelde knieën, hoofdwonden en botbreuken. Ter vergelijking: het risico op een dodelijke afloop bij basejumpen is 5 tot 8 keer groter dan bij parachutespringen.

Bron: ‘How dangerous is BASE jumping? An analysis of adverse events in 20.850 jumps from the Kjerag Massif, Norway, verschenen in Journal of Trauma

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content