De provincie Limburg en Bond zonder Naam organiseren deze week 'de Week van Verbondenheid'. Hiermee willen ze de eenzaamheid onder de bevolking tegengaan. Uit onderzoek van de Bond zonder Naam blijkt namelijk dat 1 op 4 Belgen zich sociaal eenzaam voelt en 1 op 5 Belgen emotioneel eenzaam is.

Dit is een probleem omdat de mens in wezen een sociaal dier is en we elkaar nodig hebben om ons leven zinvol te maken. Eenzame mensen hebben dan ook beduidend meer fysische, psychische en medische klachten. Eenzaamheid is zo niet alleen een individuele kwestie, maar ook een maatschappelijk probleem.

Doe de test

Eenzaamheid treft zowel jonge mensen als ouderen. Het kan iedereen overkomen, op welke leeftijd dan ook. Maar op eenzaamheid rust in onze prestatiegerichte maatschappij nog steeds een taboe. Nochtans hoeft het niet meteen iets negatiefs te zijn. Veel mensen kennen tijdens hun leven tijdelijke en voorbijgaande perioden van eenzaamheid. Eenzaam zijn mag dus, eventjes.

Er zijn verschillende schalen in omloop om het begrip eenzaamheid te meten. De eenzaamheidsschaal van De Jong Gierveld en Kamphuis is de meest gekende. Deze test bevat elf uitspraken waarop u een antwoord moet geven. Klik hier.

Tijdens 'de Week van Verbondenheid' worden verschillende initiatieven georganiseerd die de nadruk leggen op meer samenhorigheid en écht menselijk contact. Centraal in de strijd tegen vereenzaming staat de kracht van de buurt waar burgers hun oor te luister leggen en niet onmiddellijk oordelen en veroordelen.

5 tips tegen eenzaamheid (via erbij.be)

'Durf tegen je naasten zeggen: pak mij eens vast. Uiteindelijk draait alles rond graag gezien worden.'(Marijke Pinoy)

'Vraag anderen om iets voor jou te doen. Je bent het waard. Voor je het weet denken ze dat je alleen wil zijn! Durf hulp te vragen.' (Nigel Williams)

'Treed toe tot een vereniging: van leesclub tot sportvereniging. Zoek aansluiting bij een club waarin je je hart kwijt kan.' (Ivo Mechels)

'We moeten onze kinderen leren dat af en toe een beetje ongelukkig zijn bij het leven hoort. En dat je daarvoor niet naar de psychiater hoeft.' (Psychiater Dirk De Wachter)

'Vraag naar het wel en wee van de ander en wees niet voortdurend zelf aan het woord. Kom een volgende keer terug op het probleem van de ander: gaat het nu beter met het gebroken been ... ?' (Socioloog Jenny Gierveld)

De provincie Limburg en Bond zonder Naam organiseren deze week 'de Week van Verbondenheid'. Hiermee willen ze de eenzaamheid onder de bevolking tegengaan. Uit onderzoek van de Bond zonder Naam blijkt namelijk dat 1 op 4 Belgen zich sociaal eenzaam voelt en 1 op 5 Belgen emotioneel eenzaam is. Dit is een probleem omdat de mens in wezen een sociaal dier is en we elkaar nodig hebben om ons leven zinvol te maken. Eenzame mensen hebben dan ook beduidend meer fysische, psychische en medische klachten. Eenzaamheid is zo niet alleen een individuele kwestie, maar ook een maatschappelijk probleem. Doe de testEenzaamheid treft zowel jonge mensen als ouderen. Het kan iedereen overkomen, op welke leeftijd dan ook. Maar op eenzaamheid rust in onze prestatiegerichte maatschappij nog steeds een taboe. Nochtans hoeft het niet meteen iets negatiefs te zijn. Veel mensen kennen tijdens hun leven tijdelijke en voorbijgaande perioden van eenzaamheid. Eenzaam zijn mag dus, eventjes. Er zijn verschillende schalen in omloop om het begrip eenzaamheid te meten. De eenzaamheidsschaal van De Jong Gierveld en Kamphuis is de meest gekende. Deze test bevat elf uitspraken waarop u een antwoord moet geven. Klik hier.Tijdens 'de Week van Verbondenheid' worden verschillende initiatieven georganiseerd die de nadruk leggen op meer samenhorigheid en écht menselijk contact. Centraal in de strijd tegen vereenzaming staat de kracht van de buurt waar burgers hun oor te luister leggen en niet onmiddellijk oordelen en veroordelen. 5 tips tegen eenzaamheid (via erbij.be)'Durf tegen je naasten zeggen: pak mij eens vast. Uiteindelijk draait alles rond graag gezien worden.'(Marijke Pinoy)'Vraag anderen om iets voor jou te doen. Je bent het waard. Voor je het weet denken ze dat je alleen wil zijn! Durf hulp te vragen.' (Nigel Williams)'Treed toe tot een vereniging: van leesclub tot sportvereniging. Zoek aansluiting bij een club waarin je je hart kwijt kan.' (Ivo Mechels)'We moeten onze kinderen leren dat af en toe een beetje ongelukkig zijn bij het leven hoort. En dat je daarvoor niet naar de psychiater hoeft.' (Psychiater Dirk De Wachter)'Vraag naar het wel en wee van de ander en wees niet voortdurend zelf aan het woord. Kom een volgende keer terug op het probleem van de ander: gaat het nu beter met het gebroken been ... ?' (Socioloog Jenny Gierveld)