Hoe cholera de wereld rondreist

Haïtianen vragen MINUSTAH (de missie van de Verenigde naties in Haïti) om te betalen voor de epidemie van cholera die het land getroffen heeft in 2010, Port-au-Prince, Haïti, 15 februari 2017. Het klopt dat blauwhelmen uit Nepal een variant van cholera met zich meebrachten bij hun komst. © Reuters
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

De ziekte manifesteert zich in Latijns-Amerika anders dan in Afrika. Maar in beide continenten vindt ze haar oorsprong in nieuwe varianten van de bacterie uit Azië.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft een grote rol in de gezondheidszorg in de wereld gekregen. Medewerkers van de organisatie duiken nu ook op als coauteur van publicaties in vakbladen als Science. Zo werkte Myriam Henkens van de Brusselse tak van AZG mee aan een onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de besmettelijke bacteriële ziekte cholera. Die wordt vooral via met uitwerpselen vervuild water verspreid.

Blauwhelmen uit Nepal brachten een variant van cholera binnen in Haïti.

Het werk, gebaseerd op genetische analysen van honderden stalen, wees uit dat de ziekte zich in Latijns-Amerika anders manifesteert dan in Afrika. Maar in beide continenten vond ze haar oorsprong in nieuwe varianten van de bacterie die uit Azië kwamen. In Afrika of Amerika zouden geen grote lokale reservoirs van de ziekte bestaan. De gezondheidszorg moet dus vooral import uit Azië vermijden, bijvoorbeeld door een grondigere controle van reizigers, en nagaan of de bronnen van de ziekte in Azië kunnen worden aangepakt en uitgeroeid.

De besmetting uit Azië zou al eeuwenlang aan de gang zijn. De laatste grote ‘importgolf’ vond plaats in 1961. De gevolgen daarvan laten zich nog altijd voelen: elk jaar krijgen wereldwijd 3 miljoen mensen cholera. De recentste uitbraak van cholera, in Haïti in 2010, zou te wijten zijn aan de import van de ziekte door blauwhelmen uit Nepal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content