Hiv-zelftest vanaf woensdag in de apotheek

© Belga

Een zelftest om eigenhandig en van thuis uit snel te weten te komen of je je zorgen moet maken over een mogelijke besmetting met hiv, ligt vanaf woensdag in de apotheek.

In 2015 kende België elke dag gemiddeld 2,7 nieuwe gevallen van hiv, het virus dat aids veroorzaakt, meldde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) maandag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil het aantal besmettingen terugdringen en maakt nu bekend dat de al eerder aangekondigde hiv-zelftest beschikbaar is.

“Vanaf woensdag kan je in de apotheek voor zo’n 25 euro een zelftest kopen”, zegt haar woordvoerster. “Het volstaat om bloed te prikken in de vinger of een uitstrijkje te nemen in de mond. Als het resultaat ­positief is, moet je naar een dokter voor onderzoek. Pas dan weet je honderd ­procent zeker of je besmet bent.”

Vandaag/dinsdag wordt in de Kamercommissie Volksgezondheid ook een wetswijziging van De Block besproken die het mogelijk maakt voor mensen zonder medische achtergrond om hiv-tests af te nemen. Het gaat om sociaal werkers of medewerkers van een vzw die rond hiv-preventie werkt.

Ook is ­beslist dat iedereen die de diagnose hiv krijgt, vanaf volgende maand meteen zijn behandeling met aidsremmers krijgt terugbetaald. Die versnelde terugbetaling wordt een maand vervroegd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content