Het hart verwart te genen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Hartkwalen kunnen de genen van hartcellen naar hun embryonale status terugkatapulteren, wat nefast kan zijn voor een volwassen hart.

Ons hart heeft een groot aanpassingsvermogen. Bij zware inspanningen of tijdens de zwangerschap gaat het spontaan harder pompen, waardoor de hartspiercellen groeien en het orgaan dikker wordt. In The Journal of Clinical Investigation melden cardioloog Llewelyn Roderick van de KU Leuven en zijn collega’s dat zo’n verdikking ook kan optreden bij hartkwalen, zoals een hoge bloeddruk of een vernauwde hartklep. Dat kan resulteren in ernstig hartfalen of zelfs een plotse hartstilstand.

De problemen ontstaan omdat hartkwalen de genen van hartcellen in de war brengen. Die genen katapulteren hun cellen dan terug naar hun embryonale status. Om een hart te laten groeien zijn andere genen nodig dan om het na de geboorte te laten functioneren en te onderhouden. Als genen die na de geboorte zijn uitgeschakeld later weer in actie komen, veroorzaken ze problemen die funest kunnen zijn voor het volwassen hart.

Kankerexpert Kim De Keersmaecker van de KU Leuven en haar collega’s linken in Leukemia een agressieve vorm van bloedkanker aan defecten in het ribosoom: een orgaantje dat mee instaat voor de eiwitproductie in een cel. Bij sommige kankerpatiënten mist het ribosoom een stukje, waardoor het niet meer optimaal functioneert. Er wordt nu nagegaan of dat nieuwe inzicht aan een adequate behandeling kan bijdragen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content