Het belang van visuele hygiëne: 10 tips om je ogen te beschermen

Als je veel aan het scherm zit, staan je oogspieren continu onder druk. Die moet je regelmatig even laten rusten. © getty images
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het gaat niet goed met ons zicht. De afgelopen zes jaar is het aantal jongeren met bijziendheid met maar liefst 25 procent gestegen. Een goede visuele hygiëne kan helpen om slechte ogen te voorkomen of om verdere achteruitgang tegen te gaan.

Uit gegevens van het RIZIV blijkt dat de uitgaven van ziekenfondsen tussen 2015 en 2021 in de groep tot en met 18 jaar met 22,7 procent stegen voor myopie of bijziendheid. De symptomen voor bijziendheid zijn: niet goed zien van op een afstand, veelvuldig samenknijpen van de ogen en ogen die vermoeid aanvoelen.

Voor hypermetropie (verziendheid) en astigmatisme (onscherp zicht zowel ver als dichtbij) zijn de uitgaven minder groot, aldus de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB).

Computerogen door corona

Het coronavirus heeft een grote rol gespeeld bij de toestand van ons zicht vandaag. ‘We zien nu in de praktijk de gevolgen van de toegenomen schermtijd’, zegt APOOB-raadgever Charles Bruninx. ‘Waar een aantal jaren geleden een minderheid van onze klanten last had van vermoeide ogen, is dat nu zeven op de tien. Vooral kinderen zijn extra kwetsbaar. Veel naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol, wat de bijziendheid veroorzaakt. Dat is onomkeerbaar.’

Wat is myopie?

 Myopie is een afwijking van het oog waarbij een negatieve of min-sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld. Myopie is geen nieuw fenomeen. In 2000 was ongeveer 23% van de wereldbevolking myoop. Als we deze weg blijven volgen en geen inspanningen doen om dit terug te drijven, wordt tegen 2050 maar liefst 50% van de wereldbevolking myoop.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Zelfzorg voor je ogen is daarom van essentieel belang. Enkele tips:

  • Volg de 20-20-2 regel. Voor elke 20 minuten intense schermtijd, moet je 20 seconden ver wegkijken om je ogen te ontspannen. De laatste 2 staat voor twee uur buiten spelen, en is bedoeld voor kinderen.
  • Houd een gezonde levensstijl aan. Drink voldoende water (en minder alcohol en koffie) om te voorkomen dat je ogen uitdrogen.
  • Knipper met je ogen. Uit onderzoek blijkt dat bij schermgebruik we minder of toch minder volledig knipperen omdat onze ogen gefocust zijn. De oogleden werken als ruitenwissers Ze vegen het stof en vuil weg en maken het oogoppervlak schoon met traanvloeistof. Ze verscherpen ook het zicht door het hoornvlies vochtig te houden. Heb je nog steeds last van droge ogen? Je kan dit verhelpen met een luchtbevochtiger of kunsttranen.
  • Houd afstand. Zorg voor minimaal 30 cm afstand tussen boek, tablet of smartphone. Laptops staan vaak te dicht bij de ogen, waardoor de oogspieren overwerkt raken. Ook de hoogte is belangrijk. Als je te veel naar boven moet kijken, worden de ogen droger en vermoeider.
  • Draag een bril voor computerwerk. Als je contactlenzen draagt, weet je al dat ze uitdroging en irritatie kunnen vergroten. Om deze symptomen te verminderen, kun je in plaats daarvan een bril dragen als je langere tijd met een computer werkt.
  • Zet je tekst groter. Kies een lettergrootte die voor jou het meest comfortabel aanvoelt om langdurig te werken.
  • Zorg voor voldoende licht. Vermijd lezen met een nachtlamp.
  • Positioneer je bureau (of dat van je kind) op een goede manier. Zet je bureau voor het raam met zicht naar buiten.
  • Verminder schittering en helderheid. Pas de helderheid aan van het scherm naargelang het omringende licht. Vermijd een helder scherm in een donkere ruimte. Overweeg een matte schermfilter voor je apparaat om schittering te verminderen.
  • Beperk schermtijd voor kinderen. Een goede regel is geen schermtijd voor kinderen tot ze 2 jaar oud zijn (behalve videochatten met apps zoals FaceTime of Skype) en niet meer dan een uur schermtijd per dag voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Hierdoor is er meer tijd voor andere activiteiten die de nadruk leggen op lichaamsbeweging en interactief spel, die fundamenteel zijn voor de fysieke en intellectuele ontwikkeling van een kind.

Meer info: www.weekvanhetzien.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content