Henry Heimlich (96) voert manoeuvre voor het eerst zelf uit (video)

Henry Heimlich tijdens een interview met NBC © /

Henry Heimlich, een 96-jarige Amerikaanse dokter die een noodhulpprocedure ontwikkelde voor verstikking en er zijn naam aan gaf, heeft nu ook zelf zijn manoeuvre kunnen toepassen. Heimlich kwam tussenbeide toen een andere bejaarde aan het stikken was op een stukje hamburger.

Henry Heimlich verblijft in het seniorencentrum Deupree House in Cincinnati.

Maandag tijdens het maal begon de 87-jarige Patty Ris, die naast hem zat, te stikken, zo meldt onder meer de Cincinnati Enquirer.

De hoofdkelner riep om hulp, maar vooraleer hij terugkeerde met een gespecialiseerd personeelslid, had Heimlich de klus geklaard. Hij had het stukje hamburger dat in haar luchtpijp vastzat, met de intussen klassieke beweging: hij sloeg haar armen om haar heen, en duwde in de buiksteek onder de ribbenkast.

Ris herstelde snel en iedereen zette de maaltijd verder.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De gebeurtenis in het bejaardentehuis vormde de eerste keer dat Heimlich, die het manoeuvre in 1974 introduceerde, het in een levensechte situatie kon toepassen. Het manoeuvre van Heimlich zou volgens gezondheidsdienstenbedrijf Deaconess sindsdien meer dan 50.000 levens gered hebben.

Volgens de Cincinnati Enquirer is Heimlich in goede doen. Hij zwemt geregeld en maakt ook gebruik van de gymzaal.

Heimlich was zelf opgetogen, schrijft de krant. Geregeld ontmoet hij mensen die door zijn manoeuvre zijn gered. “Het doet me appreciëren hoe fantastisch het is dat al die levens gered zijn”.

Ris, die ook door de krant en andere media werd ondervraagd, zei: “Ik zei hem: God heeft me op de stoel naast jou gezet”. Ze is nieuw in het bejaardeninstituut en heeft nog geen vaste plaats aan tafel.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content