Helft Vlaamse artsen maakt zich zorgen over vergrijzing

© Thinkstock

Tachtig procent van de Vlaamse huisartsen is niet voorbereid om het toenemende aantal patiënten met psychische problemen op te vangen.

Vier op de vijf Vlaamse huisartsen voelt zich niet gewapend tegen de toename van het aantal patiënten met psychische problemen. Ook de vergrijzing baart de Vlaamse huisartsen zorgen. Dat blijkt uit een enquête van Medi-Sfeer bij 1.421 huisartsen. Volgens dokter Maaike Van Overloop van Domus Medica, de belangenvereniging voor Vlaamse huisartsen, hebben huisartsen nood aan een betere omkadering om adequaat te kunnen reageren op de voorgenoemde problemen.

Bijna 80 procent (78,81 procent) gaf te kennen dat ze niet voorbereid zijn om het toenemend aantal patiënten met psychische problemen op een gepaste manier te behandelen. Bovendien is minder dan de helft (45,97 procent) van de ondervraagde Vlaamse huisartsen niet klaar om gepast met het probleem van de vergrijzing om te gaan. Ook de daarmee gepaard gaande problemen, zoals patiënten met chronische pijnen (57,40 procent) en comorbiditeiten (het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen) (54 procent), baren de Vlaamse huisartsen min of meer zorgen.

Nood aan omkadering

Volgens dokter Maaike Van Overloop is er meer nood aan een betere omkadering. “Momenteel missen we de nodige middelen om meer assistentie, zoals verpleegkundigen, apothekers en mantelzorgers, in te schakelen in de praktijk. Alleen dan kan de dokter zich bezighouden met zijn core-business”, aldus Van Overloop.

Vorig jaar in november bundelden de artsen hun eisen. “We pleiten ervoor om de voorzieningen aan te passen aan de praktijk. Zo zou een praktijk met een verouderd cliënteel meer verzorgend personeel moeten hebben, terwijl er meer maatschappelijke assistentie zou moeten zijn in praktijken met meer kansarmoede”, besluit Van Overloop. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content