Helft van de Vlaamse gemeenten heeft te weinig huisartsen

Er zijn niet genoeg huisartsen. © BELGA

Ondanks alle maatregelen neemt het gebrek aan huisartsen alleen maar toe. Eind 2013 bereikte het tekort een piek van 285 gemeenten, waarvan de helft in Vlaanderen.

Dat blijkt uit de recentste lijst met ‘huisartsenarme’ gemeenten van het RIZIV, staat te lezen in Het Nieuwsblad en De Standaard. De grensregio’s met Nederland zijn extra kwetsbaar, blijkt. “In Nederland is het beroep van huisarts een nine to five-job”, zegt Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. “Hier werkt men tot ’s avonds laat en in het weekend”.

Er is evenwel hoop: het aantal studenten huisarts gaat opnieuw in stijgende lijn. Om het tekort tegen te gaan is de Impulseo-premie van 20.000 euro die jonge starters krijgen als ze zich vestigen in een huisartsarme regio.

“Men heeft te lang gewacht om jonge mensen te stimuleren”, zegt Haesaert. “Daarnaast moeten we ook dringend af van al dat papierwerk. Geef iedere dokter alsjeblieft een administratieve kracht. Alleen al voor de aanvraag van een rolstoel voor een patiënt ben je toch al een uurtje zoet met formulieren invullen. Gratis, na je werkdag.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content