Heb jij een bourgondische lever? Er bestaat slechts 1 therapie

© GETTY
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Te veel en te vetrijke voedingsgewoonten overbelasten de lever, die alsmaar meer vetdruppeltjes gaat opstapelen. In het beginstadium is leververvetting onschuldig en vrij makkelijk om te keren met gezonde eetgewoonten. Daarna niet meer.

Alle stoffen (voedingsstoffen, gifstoffen, alcohol, medicatie…) die we in onze mond stoppen en via de darm worden opgenomen in de bloedcirculatie passeren eerst langs de lever. De lever filtert, verwerkt en stockeert wat overbodig is. Overschotten van voedingsstoffen afkomstig uit eiwitten, koolhydraten en vetten worden in stukjes gebroken en opgeslagen in de levercellen. Vet dat niet verwerkt kan worden, komt in de vorm van vetdruppeltjes in de levercellen terecht: daardoor gaan de levercellen opzwellen en uitzetten (in het jargon: ballon-degeneratie). Een gezonde lever kan tot 5 procent van zijn gewicht aan vet bevatten.

Als die grens overschreden wordt, ontstaat leververvetting (steatose). Leververvetting of vetlever is de meest voorkomende leveraandoening in de westerse wereld. Ze treft een kwart van de bevolking. Naast een chronisch bourgondische levensstijl (vette voeding, hoge alcoholconsumptie) spelen overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging een rol.

Een vetlever is eigenlijk geen aparte ziekte, maar een symptoom van een ongezonde westerse levensstijl. Je voelt er niets van. Het fenomeen komt meestal toevallig aan het licht tijdens een bloedanalyse (gestoorde levertests) of bij een echografie van de buikholte.

Een vetlever is op zich niet schadelijk voor de gezondheid, maar in 10 tot 20% van de gevallen evolueert hij om onduidelijke redenen naar een ontsteking van de levercellen. Eens dat proces op gang komt, worden alsmaar meer levercellen vernietigd en vervangen door bindweefsel. Ook daar voelt de eigenaar helaas niets van.

Een vetlever is eigenlijk geen aparte ziekte, maar een symptoom van een ongezonde westerse levensstijl.

Omkeren voor het te laat is

Als het ontstekingsproces niet gestopt wordt, evolueert de lever langzaam maar zeker naar levercirrose of leverkanker. In deze eindstadia kan enkel nog een levertransplantatie redden. In de Verenigde Staten is verregaande leververvetting vandaag al de tweede belangrijkste indicatie voor een levertransplantatie (na hepatitis C).

Zo ver hoeft het gelukkig niet te komen. Leververvetting, zelfs wanneer het ontstekingsproces in de levercellen al op gang komt, kun je nog omkeren.

Er bestaat slechts 1 therapie, maar ze is wel zeer efficiënt: een drastische aanpassing van de leefgewoonten – meer bewegen, gezond eten en de alcoholconsumptie beperken tot maximaal 1 glas per dag. Vermageren met 5% van het totale lichaamsgewicht kan al leiden tot een spectaculaire verbetering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content