Meer dan de helft van het ziekenhuispersoneel dat handschoenen droeg, bleek de handen niet gewassen te hebben na de verzorging van de vorige patiënt. Dat staat te lezen in de Britse studie die gepubliceerd zal worden in het decembernummer van Infection Control and Hospital Epidemiology.

"Het personeel denkt dat de handschoenen voldoende bescherming bieden tegen het doorgeven van infecties, maar ze zijn fout," zo stelt onderzoeker Sheldon Stone van het Royal Free Hospital in Londen. "Sommige ziektekiemen kunnen door de latexhandschoenen dringen, maar ook van de handschoenen op de handen terechtkomen en omgekeerd bij het aan- en uittrekken ervan."

Kortom, een goede handhygiëne in een ziekenhuis veronderstelt nog altijd een reiniging van de handen voor en na de verzorging van elke patiënt.

Jan Etienne, Bodytalk

Meer dan de helft van het ziekenhuispersoneel dat handschoenen droeg, bleek de handen niet gewassen te hebben na de verzorging van de vorige patiënt. Dat staat te lezen in de Britse studie die gepubliceerd zal worden in het decembernummer van Infection Control and Hospital Epidemiology. "Het personeel denkt dat de handschoenen voldoende bescherming bieden tegen het doorgeven van infecties, maar ze zijn fout," zo stelt onderzoeker Sheldon Stone van het Royal Free Hospital in Londen. "Sommige ziektekiemen kunnen door de latexhandschoenen dringen, maar ook van de handschoenen op de handen terechtkomen en omgekeerd bij het aan- en uittrekken ervan." Kortom, een goede handhygiëne in een ziekenhuis veronderstelt nog altijd een reiniging van de handen voor en na de verzorging van elke patiënt. Jan Etienne, Bodytalk