‘Half miljoen extra overlijdens door kanker door financiële crisis van 2008’ (studie)

kankeronderzoek aan ULB © Belga

De stijging van de werkloosheid en besparingen binnen de gezondheidssector, die het gevolg zijn van de financiële crisis van 2008, hebben mogelijk wereldwijd geleid tot 500.000 extra overlijdens door kanker.

Dat blijkt uit een Brits-Amerikaanse studie die woensdag is verschenen in het medische vakblad The Lancet. De onderzoekers analyseerden gegevens van de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie in meer dan 70 landen, die in totaal 2 miljard inwoners tellen.

“We associëren de recente economische crisis met 260.000 extra overlijdens door kanker in de OESO-landen tussen 2008 en 2010, waaronder 160.000 in de Europese Unie”, aldus dokter Mahiben Maruthappu van het Imperial College in Londen, die het onderzoek leidde.

“Wereldwijd gaat het om meer dan een half miljoen extra overlijdens. Kanker is de voornaamste reden voor de overlijdens in de wereld. Het is daarom cruciaal om te weten op welke manier de economische veranderingen een invloed hebben op de overlevingskansen.”

Link tussen werkloosheid en mortaliteit

“We hebben ontdekt dat een stijging van de werkloosheid gelinkt is aan een stijging van de mortaliteit door kanker, maar dat een algemene medische verzekering de bevolking beschermde tegen deze effecten, zeker in het geval van kankers waarvoor een behandeling bestaat”, aldus de arts, die toevoegt dat besparingen op gezondheidszorg levens kunnen kosten.

Uit het onderzoek bleek dat de link tussen werkloosheid en verhoogde mortaliteit duidelijker was bij kankers die behandelbaar zijn, met een overlevingskans van 50 procent of meer. “Dat toont het belang aan van de toegang tot de gezondheidszorg”, aldus de onderzoekers. Een stijging van 1 procent van de werkloosheidsgraad leidt volgens het onderzoek tot een verhoging met 0,37 doden door kanker per 100.000 inwoners. Een extra besparing van 1 procent van het bruto nationaal product leidt tot 0,0053 extra overlijdens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content