Gynaecologen: 'Behandel kankers in beperkt aantal centra'

Gynaecologen vragen minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om de behandeling van baarmoeder­(hals)­kanker alleen in die ziekenhuizen toe te staan, waar dat via een kijkoperatie gebeurt. Dat schrijft De Standaard donderdag.

© iStock

Voor wie via een kijkoperatie geopereerd wordt bij baarmoeder- of baarmoederhalskanker, zijn de gevolgen minder zwaar. Ook de kosten voor de sociale zekerheid zijn lager. Eén probleem: slechts in 52 procent van de chirurgische ingrepen wordt baarmoederkanker behandeld via zo'n kijkoperatie. Bij baarmoederhalskanker gaat het om 57 procent.

Dat blijkt uit een Effect-studie die werd uitgevoerd door de Belgische Stichting Kankerregister, op basis van gegevens van 2012 tot 2015. Het blijkt ook uit gegevens die door het Riziv in 2015 werden verzameld. Opmerkelijk: in de grootste ziekenhuizen - de ziekenhuizen die de meeste gevallen van baarmoeder(hals)kanker behandelen - gebeurt tot 95 procent van de ingrepen via een kijkoperatie. Acht gynaecologen schreven daarom een brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), met de vraag om de behandelingen te centraliseren in referentiecentra.

De Block is helemaal gewonnen voor zo'n systeem waarbij maar enkele gespecialiseerde ziekenhuizen bepaalde kankers behandelen, klinkt het.

Lees meer...