Gonorroe binnenkort onbehandelbaar door antibioticaresistentie

© Thinkstock

De seksuele overdraagbare aandoening gonorroe (‘druiper’) dreigt onbehandelbaar te worden, zo waarschuwt de WHO.

De bacterie die de ziekte veroorzaakt, wordt steeds meer resistenter. Artsen zien het aantal infecties oplopen, maar zitten binnenkort zonder antibiotica die de bacterie kunnen bestrijden.

Twee derde van de landen die gegevens over resistentie aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben overgemaakt, zagen de afgelopen jaren gevallen waarbij de antibiotica die als laatste redmiddel wordt gebruikt, niet langer een effect had op de bacterie. ‘Deze zaken kunnen nog maar het topje van de ijsberg zijn, aangezien in landen met lage inkomens, waar gonorroe vaker voorkomt, er geen systemen zijn om onbehandelbare infecties te diagnosticeren en melden, aldus WHO-expert Teodora Wi.

Hiv

Volgens het VN-gezondheidsagentschap lopen elk jaar 78 miljoen mensen een besmetting met gonorroe op. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn meer dan 10 procent meer besmettingen gemeld in 2015. Tussen 2013 en 2015 verdubbelde het aantal besmettingen bij homoseksuele mannen in Frankrijk. In Afrika raakt elk jaar één op de tien mannen besmet. Die stijging is vooral te wijten aan een dalend condoomgebruik, een grotere mobiliteit, slechte opvolging van ziektes en ontoereikende behandeling, aldus de WHO.

De gonorroe-bacteriën hechten zich aan de slijmvliezen van de urinebuis of de baarmoederhals vast en beschadigen het weefsel door ontsteking met etterig vocht.

Zonder behandeling kunnen de infecties gemakkelijk andere organen aantasten. Door de wonden in de schaamstreek wordt het risico op de overbrenging van het aidsvirus hiv aanzienlijk verhoogd. Momenteel worden slechts drie nieuwe medicijnen ontwikkeld. Om gonorroe te behandelen hebben dokters niet enkel nieuwe medicijnen nodig, maar ook een snel diagnose-instrument en een vaccin, die nog niet zijn ontwikkeld.

Vlaanderen

Een onderzoek door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft aangetoond dat de behandeling ook in Vlaanderen niet optimaal verloopt. Een op de vier patiënten werd in 2010 nog behandeld met het antibioticum ciprofloxacine, wat vanwege de resistentie absoluut niet doeltreffend is. Alleen een behandeling met antibiotica ceftriaxon of spectinomycine kan helpen, maar die ligt minder voor de hand aangezien deze antibiotica alleen maar via een inspuiting kunnen toegediend worden en niet oraal.

Partner Content