Goedkoper en hormoonvrij alternatief voor ivf in de maak

© iStock

Het gebruik van hormonale medicijnen is een bewezen vruchtbaarheidsbehandeling, maar zorgt voor een significant ongemak voor de patiënt, medische complicaties en hoge kosten. Nu is er een alternatief.

Belgische onderzoekers van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel hebben samen met Australische onderzoekers ontdekt hoe ze de kansen van een vrouw op zwangerschap kunnen verbeteren met een minder invasief en goedkoper alternatief voor in-vitro fertilisatie (IVF). De nieuwe methode gebruikt bovendien geen hormonale medicijnen. Het resultaat is een verbeterde eicelkwaliteit en een toename van 50 pct in de ontwikkeling van de embryo’s, melden het UZ Brussel en de VUB in een persbericht.

De nieuwe techniek, die momenteel nog op de goedkeuring van de US Food and Drug Administration wacht, is het resultaat van een 15 jaar onderzoek en een partnerschap tussen professor Robert Gilchrist van de University of New South Wales (Sydney, Australië), University Adelaide, UZ Brussel & VUB en Cook Medical. Zij verbeterden het proces van de in-vitro maturatie, waarbij eicellen al in een onrijp stadium worden verwijderd, door groeifactoren toe te voegen aan de eicellen. Daarmee willen ze het natuurlijke proces tijdens de eicelrijping zo goed mogelijk herstellen.

De nieuwe techniek, die momenteel nog op de goedkeuring van de US Food and Drug Administration wacht, is het resultaat van een 15 jaar onderzoek

Het gebruik van hormonale medicijnen is een bewezen vruchtbaarheidsbehandeling, maar zorgt toch voor een significant ongemak voor de patiënt, medische complicaties en hoge kosten. Een preklinische proef met menselijke eicellen, geleid door prof. dr. Johan Smitz (UZ Brussel en VUB), toonde een verbetering van de eicelkwaliteit en een toename van 50 pct in de ontwikkeling van de embryo aan. Eenmaal de techniek wordt goedgekeurd, moet de vrouw zichzelf hierdoor geen hoge dosissen hormonen toedienen, terwijl het dezelfde kansen geeft om zwanger te worden als bij IVF. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content